34,2770$% 0.1
37,7103€% 0.28
2.909,54%0,01
4.962,00%-0,04
19.785,00%-0,03
Tarihi Yarımada, diğer adıyla Suriçi; Kapalıçarşı, Çemberlitaş, Dikilitaş, Yerebatan Sarnıcı gibi tarihi durakların bulunduğu geniş bir alanı kapsıyor. Fatih Belediyesi’nin sınırlarında bulunan bu bölgenin tarihinden, rivayetlerinden ve hikayelerinden daha önce hazırladığımız İstanbul’u Geziyorum: Hikâyeleriyle Tarihi Yarımada Turu yazımızda bahsetmiştik. Ancak buranın tarihi noktaların yanı sıra gurme lezzetlerle de dolu olduğunu söylemek isteriz.
Instagram’da gezerken görüp “Şuraya da gideyim, buranın yemeklerini denemek lazım.” dediğin bir listen varsa açabilirsin. Zira damağını şenlendirip dostlarına da öve öve bitiremeyeceğin hayli fazla yeme-içme durağı var bu bölgede. Hem de gizli kalmış çok bilinmeyen yerlerden de bahsedeceğimize dair bir söz vermek istiyoruz.
Tarihi Yarımada’da yemek yenilecek yerler arıyorsan ilk olarak Kapalıçarşı’dan başlayabilirsin. Önerilerimiz Beyazıt tarafında kalıyor. Yukarıya bir harita bıraktık, geze geze gurme turu yapabilirsin. Pazar günleri Kapalıçarşı kapalı oluyor, aklında bulunsun.
Kilisli Kebapçı Ali Usta, Kapalıçarşı’nın eski esnaflarından biri. Kapalıçarşı labirent gibi bir yer olduğu için bilmeden bulman çok mümkün değil. Hangi kapıdan girdiğine bağlı desek daha doğru olur. İçeride 3 masa var, duvarlarda ise bir sürü ünlünün ziyaret fotoğrafları. Şebnem Ferah’ı elinde çaylarla bir fotoğrafta yakalayabilirsin. Tabii buranın olayı ünlüleri duvarlarda görmek değil, müthiş lezzetli kebaplar!
Kilis tava, fıstıklı kebap, tavuk şiş, kuzu şiş… İkram olarak da ezme ve salata servis ediliyor. Eğer iflah olmaz bir kebap bağımlısıysan bu dükkan sana yolunu değiştirecek. Mercan Kapısı, Tacirler Sokak. Bu lokasyon senin için bir denemeden sonra hayli anlamlı olacak. Keyifli bir şekilde yemeğini yedikten sonra dilersen yandaki çay ocağından çayını içip midendeki cümbüşün tadını çıkarabilirsin. Haydi, afiyet olsun.
Tarihi Yarımada yemek duraklarından bir diğeri ise Gülebru Kantin. Adını daha önce hiç duydun mu bilmiyoruz, ama döneri çok popüler. Diğer dönerlerden farklı olarak kömür ateşinde yapıldığını söyleyebiliriz. Ayranı da çok beğeniliyor. Yanında nakit bulundurmanı öneriyoruz, kart geçmeyebilir. Birkaç küçük tabure olan bu dükkan sana lezzetli bir döner vadediyor. Mahmutpaşa Kapısı’ndan girince kuyumcuların arasında bulunuyor. Haydi, afiyet olsun.
Fahri Usta, Kapalıçarşı esnafının uğrak duraklarından biri. Günde 3-4 çeşit yemek çıkaran dükkanın alametifarikası kadınbudu köfte. Geldiğinde kadınbudu köfte varsa mutlaka denemeni öneriyoruz. Sadece biz önermiyoruz, Vedat Milor Lezzet Rehberi’nde Fahri Usta’dan uzun uzun bahsetmiş. Güzel bir esnaf lokantası arayışın varsa burayı denemeni öneriyoruz. Kalcılar Han karşısında bulunan Fahri Usta, Gülebru’ya hayli yakın. Şimdiden afiyet olsun.
Köfte ve piyaz sevenler, Köfteci Mustafa önerisi sizin için geliyor. Kapalıçarşı’nın eski esnaflarından olan Köfteci Mustafa’nın köfteleri ve yanında gelen ızgarada ısıtılmış ekmekleri iştahını hayli kabartacak. Kuzu şiş, pirzola ve tavuk şiş gibi seçenekleri de bulunuyor. Yalnız burada kredi kartı geçmiyor, nakit bulundurmanda fayda var. Mercan Kapısı’na hayli yakın bir noktadaki ara sokakta kalıyor. Yukarıdaki harita, mekan bulma konusunda sana yardımcı olacak. Afiyet olsun.
Tatlı bir kapanış için Kapalıçarşı’nın güzel pastanesi Day Day’a uğrayabilirsin. Yolunu bulmak için “Elmalı kurabiye kokusunu takip et.” demek istiyoruz. Çünkü bütün sokağa yayılan kokuya kayıtsız kalmak hayli zor. Sabahın erken saatlerinde gelirsen taze taze yiyebilirsin, akşam saatlerine pek bir şey kalmayabilir. Burada kredi kartı geçmiyor, nakit bulundurmanı öneriyoruz; aklında bulunsun. Oturacak bir yer olmadığı için yakınlarındaki bir çay ocağından çay söyleyip aldıklarının tadını çıkarabilirsin. Beyazıt tramvay durağına hayli yakın, konuma haritadan ulaşabilirsin.
Tarihi Yarımada’da lezzet durakları gezerken Kapalıçarşı’dan sonra rotamızı Eminönü-Sirkeci’ye doğru çeviriyoruz.
Balkan köftesi seviyorsan buradaki köfteleri de sevebilirsin. Nesilden nesile geçen aile işletmesi, senelerin popüler bir durağı; ancak ziyaret edilenler tarafından porsiyonun küçük olduğuna dair yorumlar almış. Sirkeci’nin en bilinen esnaflarından biri olduğu için şansı hak edebilir diyoruz. Değerlendirmek sana kalmış. Sirkeci marmaray durağına çok yakın yukarıdaki haritadan konumu bulabilirsin. Şimdiden afiyet olsun.
Yerli ve yabancı turisti cağ kebap meftunu yapan Şehzade Cağ Kebap, lezzetli kebaplar vadediyor diyebiliriz. Öğlen saatlerinde gelirsen sıra bekleyebilirsin, genel olarak ye-kalk gibi bir sirkülasyon içerisinde dükkan. Memleketi Erzurum olan cağ kebabı için İstanbul’daki güzel bir alternatif olarak değerlendirebilirsin.
Sirkeci, Hocapaşa Sokak. Burayı unutma deriz, senin için lezzetli bir cağ kebabın adresi olabilir. Üstelik Vedat Milor Lezzet Rehberi’nde de övülmüş. Haydi, afiyet olsun.
Köfte dedik, cağ kebabı dedik; şimdi sıra pidede. Sirkeci taraflarındaysan Hocapaşa’ya gidip lezzetli pidelerinden yiyebilirsin. Ancak hafta sonu çok kalabalık olduğunu söyleyelim. Mütevazı ve salaş bir dükkan olan Hocapaşa Pidecisi’nde çıtır çıtır kuşbaşılı, kaşarlı, sebzeli gibi damak tadına uygun pideler bulabilirsin.
Öneri: Hocapaşa sokak lezzeti açısından çok zengin bir yer, çoğu lokantada da burada. Genel olarak yemek yemek için Sirkeci taraflarında esnaf lokantası ararsan bu sokağı turlamanı öneririz.
Yarımadada daha gidilecek çok yer var. Bizim son rotamız ise Eminönü’nün lezzetlerinden geçiyor. Önerin olursa bize yaz, gurme listemizi birlikte genişletelim.
Burası Tarihi Yarımada’nın esnaf lokantalarından sıyrılıp gelen, mavi çiniyleriyle ve atmosferiyle etkileyici bir durak. Michelin Rehberi Bib Gourmand kategorisinde yer alan Pandeli, tamamıyla Türk mutfağından besleniyor. Mustafa Kemal Atatürk de Galata manzaralı bu lokantanın müdavimlerindenmiş.
Türkiye’ye gelen politikacı, sanatçı ne kadar ünlü varsa yerel bir lezzet için genelde Mısır Çarşısı’nda bulunan Pandeli’nin yolunu arşınlıyor. Kuzu eti, ekmek kadayıfı, hünkar beğendi bu dükkanın favorileri arasında yer alıyor. Mısır Çarşısı’na yolun düşerse uğramanı öneriyoruz. Önceden rezervasyon yaptırırsan güzel bir manzaraya karşı yemeğini yiyebilirsin. Şimdiden afiyet olsun.
Hamdi Restaurant, kebapları ve künefesiyle ön plana çıkan bir yer. Ye-kalk gibi bir yerden ziyade kutlama ya da akşam yemeği gibi planlar için daha uygun diyebiliriz. Önceden rezervasyon yaptırırsan fıstıklı kebap yerken müthiş bir Haliç manzarası izleyebilirsin. Eminönü’nde hizmet veren Hamdi Restaurant’ın bir de Beyoğlu Pera’da şubesi bulunuyor. Haydi afiyet olsun!
Eminönü için tatlı vakti! Tarih kokan Eminönü Hafız Mustafa’nın tatlıları, kahveleri ve ikramları çok seviliyor. Eminönü şeklinde özel olarak belirttik, çünkü bu tatlıcının İstanbul’da tam 13 şubesi bulunuyor. Fıstıklı baklavası, lokumları ve künefesi favoriler arasında. Yolun buralara düşerse bir şans verebilirsin. Afiyet olsun!
Biraz İtalyan Biraz Balkan Esintisi: Karadağ
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.