Narnia kitaplarıyla ünlü İrlanda doğumlu muhafazakar yazar CS Lewis (1898-1963) ve anlam ‘labirentlerinde’ oynayan kısa öyküleriyle ünlü postmodernist Arjantinli yazar Jorge Luis Borges (1899-1986) ne olabilir? ortak? Birincisi, imkansız alanlara ve büyülü dünyalara hayranlık duyuyorlar. Bir diğeri için, etkileri Susanna Clarke ve son romanı Piranesi’de birleşiyor.
Clarke, röportajlarda, yazılarının merkezinde yer alan hassas belirsizlikleri ve bulmacaları açıklamaya yönelik çelişkili eylemlere girişmeye çalıştı. The Guardian’a , “Bir görüntü veya bir hikayenin parçasıyla başlıyorsunuz, bilinçdışına çok derin kökleri varmış gibi hissettiren bir şey, sanki pek çok şeyle bağlantı kuracakmış gibi” dedi . Yine de Clarke’ın labirentlerinin çözülmek yerine çözülmek için tasarlandığına dair bir his var. Yön aramaya gitmek zaman kaybı olabilir, çünkü o bile onları anlamayabilir. Anlamamak gerekli olabilir.
2004 yılında, Clarke’ın ilk romanı Jonathan Strange & Mr Norrell, yıldızlara giderek ve dört milyondan fazla kopya satarak beklentilere meydan okuyan büyüleyici, karanlık, eksantrik bir Regency edebiyatı pastişi yayınlandı. Fantezi yazarları arasında bir tanrı olan Neil Gaiman, onu “son 70 yılda yazılmış fantastik romanların tartışmasız en iyi İngiliz romanı” olarak nitelendirdi. Harika tuhaflığını koruyan bir dizi haline getirildi. Her gün sıkıcı olanın, özellikle dikkatsiz, talihsiz veya güç açlarının yolunu kaybedebilecekleri soğuk, gerçeküstü, uğursuz bir perdenin ardında gizlenebilecek büyülü şeyler ve imkansız yerler hakkında bir kitap.