34,2701$% -0.03
37,4014€% -0.29
2.918,80%-0,31
4.932,00%0,24
19.667,00%0,24
Özellikle 30 Ağustos Zafer Bayramı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı gibi milli günlerde, çocuklara Atatürk sevgisini aşılamak için Anıtkabir turundan daha iyi fikir ne olabilir? Altında yatan cesaret ve kurtuluş hikayeleriyle Atatürk’ün anısına inşa edilen bu yapı, sadece çocukların değil, her Türk vatandaşının hayatında bir kere ziyaret etmesi gereken bir yer.
Anıtkabir gezisi ile Ata’ya olan saygını gösterirken devlet büyüklerinin ve ziyaretçilerin Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili düşüncelerini paylaştığı defterlere göz atabilir, halka açık deftere kendi düşüncelerini yazabilirsin.
Anıtkabir, başkent Ankara’da bulunuyor. Birçok turizm şirketi, Ankara’ya Anıtkabir turları düzenliyor. Tur fiyatı, gezinin programına göre şekilleniyor. Örneğin grup olarak günübirlik turlar kapsamında yapıyı gezebiliyorsun. Turizm seyahat acentaları, profesyonel rehberlik hizmeti de sunuyor. Özellikle bayram turları ile tur ücreti konusunda uygun fiyatlar yakalaman olası. Ankara Anıtkabir gezisi için en uygun seçeneği arıyorsan gezini kendi başına planlayabilirsin. Bunun için öncelikle sana ucuz Ankara uçak bileti gerekecek.
Atamızın ebedi istirahatgahı, Ankara’nın merkezinde ziyaretçilerini bekliyor. Türk milletinin en büyük lideri Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nda toplumu tek yürek haline getiren askeri deha, hiçbir zaman kendi mezarı ile ilgili bir vasiyette bulunmamış olsa da onun hatırasına layık bir anıt yapmak için 1944 yılında işe başlanmış. Toplamda dört aşamalı olarak bitirilen yapı bütünü, o günden bu yana Ankara’da yer alan en büyük anıt mezar konumunda. Atatürk’e ithaf edilmiş bu dev kompleksin tamamlanması tam 9 yıl sürmüş. Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere miras bıraktığı idealleri simgeleyen kuleleri ve huzur dolu bir his yaratan Barış Parkı ile çevrelenmiş Anıtkabir, Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuzluğunu yansıtan bir yapı bütünü olarak Ankara’nın kalbini süslüyor.
Anıtkabir ziyareti ile Atatürk’ün özel kitaplığından elde edilmiş kitapları, ona ait kişisel eşyayı, nişanları ve ödülleri görebilirsin. “Anıtkabir’de neler yapılır?” diye merak ediyorsan adım adım ilerleyelim.
Barış Parkı: Yapının bulunduğu tepeye, olası toprak kaymalarını önlemek amacıyla bir park inşa edilmiş. Barış Parkı’ndaki ağaçlık alan, dünya devlet büyüklerinin yolladığı tohum ve fidanlardan oluşuyor. Barış Parkı, dünyada barışı simgeliyor.
Kuleler: Yapının girişinde 2 tane olmak üzere toplamda 10 adet kule bulunuyor. Türk ulusunun ideallerine simgeleyen bu kuleler, minimalist bir bakış açısıyla tasarlanmış. Eski Türk büyüklerini ve Türk adetlerini anlatan eserlerle süslenmiş bu kulelerin isimlerini saymak gerekirse: İstiklal Kulesi, Hürriyet Kulesi, Müdafaa-i Hukuk Kulesi, Mehmetçik Kulesi, Zafer Kulesi, 23 Nisan Kulesi, Milli Misak Kulesi, Cumhuriyet Kulesi, Barış Kulesi ve İnkılap Kulesi.
Türk Erkekleri Heykeli: Hüseyin Özkan tarafından tasarlanmış bu heykel grubu, Hürriyet Kulesi’nin önünde yer alıyor. Rütbesiz asker, köylü ve aydın kesimi simgeleyen üç erkek figürünün bulunduğu bu heykel, Türk erkeklerinin Atatürk’ün vefatından dolayı olan hüznünü ve birbirine olan bağlılığını yansıtır.
Türk Kadınları Heykeli: Hüseyin Özkan’ın tasarladığı bir diğer eser, üç kadın heykelinden oluşuyor. Türk kadınlarının Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatı karşısındaki üzüntüsünü simgeleyen heykel grubu, aynı zamanda bereketi yansıtıyor.
Şeref Holü: Atatürk’ün mozolesine giden yola Şeref Holü deniyor. Ülkenin dört bir yanından getirilen özel mermerler ile düzenlenen bu hol, bronz kapıları ile oldukça görkemli.
Anıtkabir’de dilersen sanal tur yapabilirsin. TSK öncülüğünde düzenlenen bu proje, Anıtkabir’in görkemini ekranına yansıtmak isteyen herkesin kullanabileceği bir program.
Günübirlik Ankara turunda başka nereleri görebilirsin? Hepsine 1 gün yetmez, ama cumhuriyetimizin ve Ankara’nın tarihini merak ediyorsan bu yapılardan 1 ya da 2 tanesini gezmeni öneriyoruz.
Ankara’da Ulus Meydanı’nda yer alan Kurtuluş Savaşı Müzesi, dönem hakkında zengin koleksiyona sahip bir kültür yapısı. 1915 yılında yapımına başlanan müze, 1924 yılına kadar I. TBMM binası olarak kullanıldıktan sonra CHP genel merkezi olarak hizmet vermiş. 1961 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi adı ile halkın hizmetine açılan yapı, 1981 yılında Kurtuluş Savaşı Müzesi’ne dönüştürülmüş.
Ankara gezilecek yerler listesinde önemli bir noktada bulunan Kurtuluş Savaşı Müzesi, 09.00-17.30 saatleri arasında ziyarete açık. Pazartesi günleri kapalı.
Selçuklu dönemlerinden yakın Türk tarihine kadar geniş bir aralığını kapsayan koleksiyonu ile Etnografya Müzesi, geçmişten kalma hazineleri gözlemlemek için gidilebilecek bir yer. Atatürk’ün naaşı, 1953 yılına kadar burada saklanmış ve naaşın sembolik bir kopyası burada görülebiliyor.
Etnografya Müzesi gezisi ile geleneksel Türk kıyafetlerini, takılarını, halıları, kilimleri, madeni eşyayı, silahları, eski paraları, ahşap ve tahta eserleri inceleyebilirsin. Ulus’tan Sıhhiye’ye giden Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan Etnografya Müzesi, Ankara’da tarihi ve kültürel bir gezi düzenleyenlerin ilk duraklarından biri.
Etnografya Müzesi’ne giriş ücreti 2018 itibari ile 10 TL. Burayı ziyaret etmeden önce güncel bilet tarifesini kontrol etmen faydalı olur.
Ankara gezilecek yerler listesi yapıyorsan Anadolu Medeniyetleri Müzesi ziyaretini üst sıralara yerleştirmen gerekir. Paleolitik Çağ’dan günümüze Anadolu uygarlıklarını konu alan ve 1997 yılında “Avrupa’da Yılın Müzesi” ödülünü kazanan müze, Anadolu medeniyetlerini merak eden herkesin en azından 1 kez ziyaret etmesi gereken bir kültür yapısı.
Kronolojik bir dizilimle düzenlenmiş sergi alanları sayesinde burada bilgilenmek çok kolay. Merak ettiğin döneme ait salonu gezebilir ve Anadolu’nun zengin kültüründen gelen değerli eşyayı gözlemleyebilirsin. 1921 yılında, dönemin Kültür Bakanı Mübarek Galip Bey’in öncülüğünde, Ankara Kalesi’nin bir burcuna inşa edilen bu müze, önce Eti Müzesi olarak isimlendirilmiş. Daha sonrasında büyüyen koleksiyon neticesinde müze, Kurşunlu Han ve Mahmut Paşa Bedesteni’ne taşınmış. O günden beri çeşitli restorasyon ve geliştirmelerle büyüyen Anadolu Medeniyetleri Müzesi, zengin tarihimizi sevdiklerine ve ailene gösterebileceğin bir yer.
Tarihe tanıklık etmeyi, sadece müzelerle sınırlamaya gerek yok. Mustafa Kemal Atatürk’ün 20 bin dekar arazi satın alıp kurduğu, daha sonrasında 107 bin dekar alana kadar yayılan Atatürk Orman Çiftliği, o zamanki ismi ile Gazi Orman Çiftliği, 1937 yılında Hazine’ye bağışlanmış. Ülke tarımına katkıda bulunma ve örnek teşkil etme amacıyla geliştirilen Atatürk Orman Çiftliği’nin devlete hibesinin amacı, o dönem içerisinde tarım reformlarına karşıt düşünceleri olanların fikrini değiştirme ve yöneticiler ile toprak sahiplerinin özverili olmalarına teşvik etmesiymiş. Modern tarım tekniklerinin uygulandığı Atatürk Orman Çiftliği, onlarca yıl önce olduğu yerde duruyor. Atatürk’ün yemyeşil mirası, günümüzde halka açık. Yolun Ankara’dan geçerse mutlaka uğra.
Paris’in Pek Bilinmeyen Enfes Noktaları
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.