35,5594$% 0.16
36,5618€% -0.36
3.080,73%-0,39
5.015,00%-0,16
19.999,00%-0,14
Atatürk Arboretumu, İstanbul’da gezilecek yerler arasında doğanın tadını çıkarmak isteyenlerin bildiği gizli bir cennet. Hafta sonu yemyeşil anlar geçirmek için gidilebilecek bu doğa parkı, Türkiye’nin ilk fidanlığının bulunduğu yer aynı zamanda. Belgrad Ormanı içerisinde 296 hektarlık bir alana 1949 yılında kurulmuş bu park, binlerce bitki türünü içinde barındırıyor.
“Atatürk Arboretumu’na nasıl gidilir, orada neler yapılır, gitmeden önce bilinmesi gereken şeyler neler ve giriş ücreti ne kadar?” gibi sorulara yanıt arıyorsan okumaya devam et. Sarıyer ilçesinin en güzel noktalarından biri olan Atatürk Arboretumu’nda mükemmel bir gün seni bekliyor.
İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunana arboretum, Belgrad Ormanı içerisine konumlanmış. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi bünyesinde bulunan bu güzel ormana, şehir içinden birçok ulaşım imkanı bulunuyor.
Kişisel araç ile ulaşım sağlayacaklar, Büyükdere Caddesi üzerinden Sarıyer’e ulaştıktan sonra Bahçeköy yönüne doğru ilerlemeli. Bahçeköy’e vardıktan sonra İstanbul Üniversitesi Spor Salonu karşısında bulunan Kemerburgaz yolu üzerinden sola saparak 500 metre kadar devam edildiğinde doğal parka varılmış oluyor.
Botanik bahçeler ve canlı türleri ile kaplı arboretuma toplu taşıma ile gitmeyi düşünenler için birçok alternatif yol var. Bunlardan en uygunu, metro üzerinden otobüsle aktarma yapmak. M2 kodlu Yenikapı – Hacıosman metrosunu kullanarak son durağa, yani Hacıosman’a gittikten sonra 42HM kodlu Hacıosman – Bahçeköy otobüs hattına binerek kısa bir sürede doğal parka varılabilir.
Atatürk Arboretumu toplu taşıma ulaşımı için alternatifler şu şekilde:
Atatürk Arboretumu’nu keşfetmek isteyen ama İstanbul dışında yaşayanların ise öncelikle Türkiye’mizin en büyük ve kalabalık şehrine gelmesi gerekiyor. Bunun için de en pratik yöntem, hava yolu seyahati.
2000’den fazla bitki türüne ev sahipliği yapan doğa parkına giriş ücretli. Düzenli olarak dikim çalışmaları yapılan, Orman Genel Müdürlüğü tarafından her zaman bakımlı tutulan bu orman, giriş ücretini tamamen hak ediyor. Doğal güzellikleri ve huzurlu atmosferi ile İstanbul içinde adeta bir vaha olan arboretum, aynı zamanda video ve fotoğraf çekimi için de kullanılabiliyor.
Atatürk Arboretumu giriş ücretleri 2024 yılı itibarıyla şu şekilde:
Atatürk Arboretumu giriş ücretleri güncel fiyatları ve tam liste için buraya tıklayabilirsin. Grup olarak ziyaret etmek istersen online rezervasyon yaptırabilirsin. Ayrıca Atatürk Arboretumu’nda yer alan ağaç ve çalılarla ilgili detaylı bilginin yer aldığı “Atatürk Arboretumu Ağaç ve Çalıları” kitabını da buradan temin edebilirsin.
Arboretum haftanın 6 günü sabah 09.00’dan akşamüstü 17.00’ye kadar açık. Pazartesi günleri ise kapalı.
Botanik alanında bilimsel araştırmaların gerçekleştiği bu doğal parka 4 mevsim boyunca gidilebilir; çünkü burası her mevsim güzel. Sonbaharda ise ayrı güzel. Neden mi? Çünkü burası aynı zamanda bir ağaç müzesi ve ağaçların sonbaharda ne kadar etkileyici göründüğünü hepimiz biliriz. (Atatürk Arboretumu’nda Müzekart geçerli değil.)
İstanbul’un doğa açısından kurtarılmış bölgelerinden biri olan arboretum, sonbaharda turuncudan kırmızıya, mordan pembeye bir renk cümbüşüne sahne oluyor. Özellikle öğlen saatlerinde, güneş ışınlarının ağaçlar ve yapraklarla yaptığı gölge oyunları kesinlikle görülmeye değer.
Atatürk Arboretumu yaz mevsiminde ise capcanlı. Binlerce kuş, böcek ve küçük memeli türünün yaşadığı bu ormanda kendini tam anlamıyla doğanın kucağına bırakabilirsin. Ormanın girişinde sana “hoş geldin” diyen çiçek kokuları, bir noktadan sonra gevezelik eden kurbağaların sesleri ve topluca orman şarkısı söyleyen kuşlarla böceklerin cıvıltı ve vızıltıları ile birleşecek. Bu arada ormanda yılanların da bulunduğu söyleniyor, ama kesinlikle zararsız oldukları belirtiliyor.
İlkbahar, arboretum için tam uyanış zamanı. Çiçekler açıyor, ağaçlar yeşeriyor, sincaplar etrafta geziniyor… İstanbul’da ilkbaharı karşılamak için daha iyi bir yer var mıdır, bilemiyoruz.
Kış sezonunda arboretum artık soğuk bir yer, ama kar yağdığı zamanlarda burası bir kartpostala dönüşüyor. Bembeyaz giyinmiş bir orman görüntüsü eşliğinde sıcacık kahveni yudumlamak istersen bir hafta sonunu buraya ayırmanı öneriyoruz.
Öncelikle arboretum kelimesine değinelim. Arboretum kelimesinin kökeni, Latince “ağaç” anlamına gelen “arbor” sözcüğü ile “belli bitkilerin yetiştirildiği alan” anlamındaki “-etum” son ekinin birleşmesinden oluşuyor. Bir alana arboretum diyebilmemiz için klimatik, fitocoğrafik yani bitki coğrafyası özelliklerine uyabilecek, kökeni bilinen, çok sayıda odunsu bitkinin belirli ilkeler çerçevesinde sergilenmesi gerekiyor.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde, 1916 yılında Neşet Hoca tarafından ilk adımları atılan fidanlığın geliştirilmesi ile oluşan Atatürk Arboretumu, dünyadaki diğer önemli botanik bahçeleri ile iş birliği içerisinde. Tohum ve fidan değişimi sonucunda ormanda 2000’den fazla bitki türü bulunuyor.
Orman Bakanlığı tarafından koruma altında bulunan İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’ne bağlı arboretum, ismini 1982 yılında alıyor. 1881 yılının Atatürk’ün doğum yılı olması nedeniyle 100. yılı anısına verilen bu isimle beraber yapılan düzenlemeler sonucunda bu doğa parkı artık bir işletme şefliği statüsüne kavuşuyor.
Arboretum, Türkiye’deki en geniş soğanlı bitkiler ve odunsu bitkiler koleksiyonuna sahip müze konumunda.
Müze, yedi kıta için yedi parsele ayrılmış. Her parselde, o kıtaya ait bitki türleri ve ekolojik unsurlar bulunuyor. Atatürk Arboretumu haritası edinerek doğa parkının tüm ayrıntılarına erişilebilir.
Arboretum, üniversitelerin araştırmaları için kullanılıyor. Bu tip özel durumlar nedeniyle zaman zaman arboretumun bazı bölümleri girişe kapalı olabilir.
Atatürk Arboretumu bünyesinde üç gölet, şeflik binası, kaynak suyu çeşmeleri, tuvalet, patika ve parkurlar bulunuyor.
İstanbul’da oksijen seviyesi en yüksek yerlerden biri arboretum. Atatürk Arboretumu’nun yüksek oksijen seviyesine alışık olmayan bünyeler, 3 ila 4 saatlik sürenin ardından oksijen çarpmasına bağlı olarak baş ağrısı hissedebilirler.
Aradığın Refah Seviyesi Burada: Nordik Bebek Kopenhag!