35,5594$% 0.16
36,5618€% -0.36
3.080,73%-0,39
5.015,00%-0,16
19.999,00%-0,14
Kleopatra, antik dünyanın en ünlü kadınıydı. Büyük İskender’in ölümünden Roma İmparatorluğu’nun yükselişine kadar yaklaşık 300 yıl boyunca eski Mısır’ı yöneten bir hanedanın sonuncusuydu. Yüzü, madeni paralar ve bir kabartma da dahil olmak üzere antik dünyadan bir avuç eser üzerinde ölümsüzleştirildi. Ancak bu eski tasvirlere rağmen, aslında antik dünyanın en güçlü kadınının yüzünün nasıl olduğu ve gerçekte neye benzediği hakkında çok az şey biliyoruz. Son yıllarda, bu tartışma tartışmalı bir konuya odaklandı: Kleopatra’nın, ten rengi ne neydi?
Kleopatra VII, kabaca MÖ 51-30 yılları arasında hüküm sürdü ve yaklaşık 300 yıl boyunca Mısır’ı yöneten Ptolemaik hanedanının son hükümdarıydı. Jül Sezar ile birlikteliğinden Caesarion adında bir oğlu oldu. Daha sonra Mark Antony ile üç çocuğun doğumuyla sonuçlanan bir romantizm yaşadı. Octavian güçleri MÖ 30’da Mısır’ı fethettikten sonra intihar etti.
Kleopatra’nın hayatı ve ölümü, tarihçiler, sanatçılar ve yazarlar tarafından sayısız kez anlatıldı. Onun güzelliği, zekası, cazibesi ve entrikaları hakkında pek çok efsane ve rivayet var. Ancak onun nasıl göründüğüne dair kesin bir kanıt yok.
Uzmanlar, arkeolojik kayıtların bize çok fazla ipucu bırakmadığını söylüyorlar. Cesedi hiç bulunamadı ve o sırada yapılan tasvirlerin muhtemelen fiziksel niteliklerinin gerçek bir temsili olması amaçlanmamıştı.
Montclair Eyalet Üniversitesi’nde klasikler ve genel beşeri bilimler profesörü olan Prudence Jones, bir e-postada Live Science’a verdiği demeçte,” antik dünyadan Kleopatra’nın cilt tonunu gösteren kanıtlarımız yok ” dedi.
Dahası, ten renginin “beyaz” veya “Siyah” olarak algılanması, o zamanlar yaşayan eski insanlara tuhaf gelirdi.
Kleopatra’nın atalarının çoğunun Yunan olduğu biliniyor. Makedon general Ptolemy I Soter tarafından kurulan Ptolemaik hanedanının bir üyesiydi. Ptolemy I Soter, Büyük İskender’in arkadaşı ve generaliydi. Kleopatra’nın babası Ptolemy XII Auletes’ti. Annesinin kimliği bilinmiyor, ancak bazı kaynaklar onun da Ptolemy XII’nin kız kardeşi olduğunu iddia ediyor.
Eski Mısır antika bakanı Zahi Hawass, Yunan ebeveynliklerinin açıkça bir cevaba işaret ettiğine inanıyor.
Hawass, iki ırklı bir aktris olan Adele James’in Netflix şovu “Kraliçe Kleopatra”da kraliçeyi oynamak için seçilmeye yanıt olarak “Kleopatra Siyah değildi” dedi.
Belgelenmiş tarihin kanıtladığı gibi, Büyük İskender’in çağdaşı olan Makedon bir Yunan generalinin soyundan geliyordu. İlk dili Yunancaydı ve çağdaş büstlerde ve portrelerde açıkça beyaz olarak tasvir ediliyor,” Hawass, bunu Arab News için bir köşe yazısında yazdı.
2009’da BBC, belgesel yapımcılarının 1926’da günümüz Türkiye’sinde Efes’teki bir mezarda bulunan iskelet kalıntılarını inceleyen araştırmacılarla konuştuğu “Kleopatra: Bir Katilin Portresi” adlı bir belgesel yayınladı. Araştırmacılar, kemiklerin MÖ 41’de Mark Antony’nin emriyle öldürülen Kleopatra’nın kız kardeşi IV. Arsinoë’ye ait olduğuna inanıyorlardı. Eski kayıtlar, Kleopatra’nın Arsinoë’nin tahtını almaya çalışacağından korkarak öldürmeyi teşvik ettiğini gösteriyor.
Kafatası İkinci Dünya Savaşı sırasında kaybolmuş olsa da, ekip eski fotoğraflar ve çizimler kullanarak kafatasını yeniden inşa etti ve analiz etti ve IV. Arsinoë’nin annesinin Afrika kökenli olduğunu gösteren kranial özellikler belirlediklerini iddia etti.
Liverpool Üniversitesi’nde antropoloji profesörü olan Caroline Wilkinson belgeselde, “Alnından kafatasının arkasına olan mesafe, kafatasının genel yüksekliğine göre uzundur ve bu, biri eski Mısırlılar ve diğeri Siyah Afrika grupları olan belirli popülasyonlarda oldukça sık gördüğümüz bir şeydir” dedi. Bu, Arsinoë IV’ün karışık atalara sahip olduğunu gösterebilir.
Araştırmacılar, Arsinoë IV’ün Kleopatra’nın gerçek kız kardeşi olduğu varsayılırsa, bu kraliçenin kısmen Afrika kökenli olabileceğini düşündüreceğini belirtti. Ancak bir literatür araştırması, bilimsel bir dergide bu rekonstrüksiyonları detaylandıran yayınlanmış herhangi bir araştırmayı ortaya koymamıştır. Önerilerde bulunan araştırmacılar, yayınlandığı sırada yorum taleplerine geri dönmediler. Adli Bilim Adamları Dergisi’nde 2021 yılında yapılan bir araştırma, adli antropologların ABD’deki “karışık” kökenli insanlardan 251 kafatası için ataları tahmin etmeye çalıştıklarında, zamanın %80’inde yanıldığını buldu.
Live Science’ın konuştuğu akademisyenler ya iddialardan habersizdi ya da bu bulgular konusunda temkinliydiler. Ohio Eyalet Üniversitesi’nde klasikler profesörü olan Duane Roller, Kleopatra ve Arsinoë’nin aynı anneye sahip olmayabileceğini söyledi.
İskenderiye’de yaşayan eski yazar Strabon (M.Ö. 63’ten M.S. 24), Kleopatra’nın babası Ptolemy XII’nin birden fazla anne aracılığıyla çocukları olduğunu yazdı.
Roller bir e-postada Live Science’a, “Kleopatra ve Arsinoë’nin annesinin kim olduğu veya hatta aynı kişi olup olmadıkları hakkında hiçbir fikrimiz yok” dedi.
Kleopatra’nın cilt tonu ne olursa olsun, bugün tasarlandığı şekliyle “beyazlık” veya “Siyahlık” kavramı eski insanlara yabancı olurdu. “Eskiler, modern ve çağdaş insanların yaptığı gibi umursamadılar. Onlarla ve dünya görüşleriyle alakalı değildi, Kleopatra hakkındaki duygularında hiçbir fark yaratmadı. Glasgow Üniversitesi beşeri Bilimler okulunda klasik öğretim görevlisi olan Jane Draycott, bir e-postada Live Science’a verdiği demeçte, “Mısırlı, Makedon, kadın vb. olmasını daha çok önemsiyorlardı.” dedi.
Draycott, bunun bazı eski insanların kültürel gruplar arasındaki farklılıkları fark etmediği anlamına gelmediğini söyledi.
Draycott, “Romalılar, Kuzey Avrupa’daki beyaz sarışın ve kızıl saçlı halklar ve Afrika’dan gelen koyu tenli, yünlü saçlı insanlar hakkında yorum yaptılar ve her iki grubun da kendilerinden farklı olduğunu gördüler” dedi.
Draycott, Romalıların kendilerini beyaz tenli değil, kahverengi veya zeytin tonlu bir cilde sahip olduklarını düşünmediklerini söyledi. Draycott, bunun Romalıların kendilerini beyaz olarak tanımlamadıkları, bunun yerine kuzey Avrupa’dan insanlar hakkında “kızıl” veya “sarı” olarak konuştukları anlamına geldiğini belirtti.
Draycott, Kleopatra’nın ten renginin muazzam başarılarıyla hiçbir ilgisi olmadığını söyledi. Draycott, “Kleopatra’nın siyasi gücü ve etkisi, onun fiziksel görünümünden çok onun zekası, eğitimi, karizması ve liderlik yeteneği ile ilgiliydi” dedi.
Kleopatra’nın gerçek yüzünün nasıl göründüğü hakkında kesin bir bilgiye sahip olmasak da, onun antik dünyanın en önemli figürlerinden biri olduğunu biliyoruz. Onun ten renginin bugünkü anlamda beyaz veya siyah olup olmadığı ise eski insanlar için önemli bir sorun değildi. Onun hayatı ve ölümü tarihin akışını değiştirdi ve onu efsanevi bir kraliçe haline getirdi.
Kızılderililer Kimdir, Tarihi Hakkında Tüm Detaylar