35,5594$% 0.16
36,5618€% -0.36
3.080,73%-0,39
5.015,00%-0,16
19.999,00%-0,14
Bilim insanları, veya diğer tabiri ile bilim adamları, olarak hazırladığımız bu eşsiz makalemizde, bilim insanları ve buluşları, icatları hakkında kısa kısa liste hazırladık. Bu liste en ünlü ve en popüler 100 bilim insanları listesidir. Bilim insanı nedir, deyince aklımıza gelen en doğru kelime, doğanın sırlarını araştıran kişidir. Mucit ise, faydalı ürünler ve cihazlar yaratmaya çalışan kişidir. Bazı insanlar her iki girişimde de inanılmaz derecede başarılı oldu.
Geçmişten bu yana, tarihte bazı insanlar vardır ki insanlık adına ve insanlığı daha ileriye götürmek için durmadan çalışmıştır. Kimi kendini feda etmiş, kimi çeşitli zulümlere maruz kalmış, kimi de kendi buluşları ile ölmüştür. İşte en popüler 100 bilim insanları:
Nobel ödüllü, fizikçi, Luis Alvarez; İridyum tabakası, göktaşı çarpmasıyla dinozor ölümü ve atom altı parçacık keşifleri. (İridyum, Dünya yüzeyinde az miktarda var, ama göktaşlarında fazlaca bulunan bir element.)
Elektrik akımı taşıyan tellerin manyetik olarak çekip itebildiğini keşfetti; elektromanyetik teori kurdu. Ampere yasası. Elektrik akımı birimi Amper onun adına ithafen verilmiştir.
Anaximander, Thales’in öğrencisidir. Eski bir bilimsel devrim niteliğindeki buluşu: Tarihte gezegenimizin uzayda özgür olduğunu ve bir şeyin üzerine oturmasına gerek olmadığını fark eden ilk kişi.
Eski hayvanlar, fosiller ve paleontolojist: Bir dinozor kalıntısını keşfetmiş ve ilk tam örneğini bir bütün olarak gün yüzüne çıkardı. Ayrıca çıkardığı fosil ünlü T-Rex fosili.
Mekanik ve hidrostatik bilimlerini kurdu, pi tam olarak hesapladı, üsler yasasını tasarladı, yeni geometrik kanıtlar oluşturdu. Çok sayıda ustaca mekanik cihaz icat etti ve daha fazlasını yaptı.
Yunan gökbilimci ve matematikçidir. Günümüze kadar ulaşabilen Ay ve Güneş’in Büyüklükleri ve Uzaklıkları isimli güneş merkezli evren modeline dayanan eser Aristarkus’a atfedilir. Ayrıca Nicolaus Copernicus’un fikrini canlandırmadan 18. yüzyıl önce dünyanın güneş etrafında dairesel bir yörüngeyi izlediği fikrini destekledi.
Aristotales veya Aristo bir yunan filozofudur. Felsefi fikirleri hala öğretilen, ancak bilime katkıları neredeyse iki bin yıldır ilerlemeyi geciktiren bir dahi.
Elementlerin tek tek atomlar yerine moleküller şeklinde var olabileceklerini fark eden ilk bilim insanı; Avogadro kanununun yaratıcısı.
İngiliz filozof, bilim insanı, hukukçu, devlet adamı ve yazar. Bilimsel yöntemi yaygınlaştıran Aristoteles’in bilimsel etkisinin temellerini salladı, bilimi mantık temelli argümanlardan ziyade deneyler ve gözlemlere dayandırdı.
Metal dedektörü, telefon ve fotofonun mucidi – insan sesini ışığı kullanarak taşıyan ilk cihaz.
Uçak kanatlarının kaldırma kuvvetini nasıl oluşturduğunu açıklayan Bernoulli Etkisini keşfetti ; Sıcaklık olgusunu gazlardaki parçacık hızlarıyla ilişkilendiren kinetik bir teori formüle etti; risk teorisinde büyük keşifler yaptı.
Amerika’da hekim olmaya hak kazanan ilk kadın; Amerika’nın ilk kadın tıp okulunun kurucusu.
Atomu yeniden biçimlendirdiğinde kuantum mekaniğini kurdu, böylece elektronlar, diğer tüm yörüngeler yasaklanmışken çekirdek etrafında ‘izin verilen’ yörüngeleri işgal etti; kuantum mekaniğinin Kopenhag yorumunun mimarı. Daha önce de bahsedildiği gibi, Rutherford bir atomu yörüngede dönen elektronlarla çevrili pozitif bir merkez kütleden oluştuğunu belirtti. Neils Bohr, elektronların nicemlenmiş yörüngelerde döndüğünden şüpheleniyordu. Bunu düşünen Bohr, Rutherford’un modeli üzerinde çalıştı ve parçacıkların herhangi bir enerji seviyesini işgal edemeyeceğini kanıtladı.
Simya ve mistisizmle boğuşan bir alandan kimyayı ölçüme dayalı bir kimyaya dönüştürdü. Elementleri, bileşikleri ve karışımları tanımladı; ve ilk gaz yasasını keşfetti – Boyle Yasası.
Kepler’in gezegen hareketi yasalarının ve Newton’un yerçekimi yasasının önünü açan, şimdiye kadar derlenmiş ve Mars’ın yörüngesini benzeri görülmemiş bir doğrulukla ölçen en iyi yıldız kataloğunu üretti.
Hint matematikçi ve gökbilimci Brahmagupta, Sıfırı sayı olarak belirledi ve matematiksel özelliklerini tanımladı; ikinci dereceden denklemleri çözmenin formülünü keşfetti.
Sezyum ve rubidyumu keşfetti; arsenik zehirlenmesine karşı panzehiri keşfetti; çinko-karbon pili ve flaşlı fotoğrafçılığı icat etti; gayzerlerin sırlarını açığa çıkardı.
Modern sinirbilimin kurucusu: nöronların birbirine bağlı hücreler ağından ziyade biyokimyasal olarak farklı hücreler gibi davrandığını söyleyen nöron doktrinini kanıtladı.
Rachel Carson 1907 – 1964.
20. yüzyıl çevreciliğinin kurucusu olan Sessiz Bahar kitabı gibi kimyasalların çevre üzerindeki etkisinin yeniden değerlendirilmesine yol açarak yasaklar ve ağır kısıtlamalara yol açtı.
George Washington Carver c.1860 – 1943.
Toprağın tükenmesini önlemek için pamuğa alternatif bir ürün olarak nitrojen sağlayan yer fıstığını teşvik ederek Amerika Birleşik Devletleri’nin tarım ekonomisini iyileştirdi.
James Chadwick 1891 – 1974.
İngiliz fizikçi James Chadwick, nötron keşfi nedeniyle 1935’te Nobel Ödülü’ne layık görüldü. Nötronların elementlerle çarpıştırılması, muazzam miktarda enerji üreten çekirdeklerin tesirine ve bölünmesine neden olabilir. Bu şekilde, Chadwick’in bulguları nükleer fizyonun keşfi ve nihayetinde atom bombasının gelişimi için çok önemli olmuştur.
Subrahmanyan Chandrasekhar 1910 – 1995.
Büyük kütleli yıldızların sonsuz yoğunluğa ulaşmak için kendi ağırlıkları altında ölebildiklerini keşfetti. Bugün bu ölmüş yıldızlara kara delik diyoruz. Kara delik yıldızların ölmesi sonucu oluşur.
Erwin Chargaff 1905 – 2002.
Alman biyokimyacı olan Ervin Chargaff, “Chargaff kuralları” sayesinde, DNA’nın yapısının keşfedilmesine giden yolu açtı.
Nikolas Kopernik (Nicolaus Copernicus) 1473 – 1543.
Bilim devrimi, Güneş sisteminin yeryüzünde değil güneşin merkezinde olduğu inancını açıklayan Göksel Kürelerin Devinimleri adlı kitabıyla başlattı.
Jacques Cousteau 1910 – 1997.
Diğer adıyla Jacques-Yves Cousteau, okyanus uzmanı, deniz subayı ve sinema yönetmeni.
Oscar ödüllü denizcilik öncüsü; Modern su altı dalışın icadı (SCUBA). Ayrıca, deniz biyolojisini birkaç dramatik televizyon dizisi ile popüler hale getirdi.
Marie Curie 1867 – 1934.
Marie Curie kimyasal elementler olan radyum ve polonyum keşfetti; radyoaktif elementlerin çalışılmasına çok sayıda katkı sağladı; tümörlerin radyasyonla tedavisine yönelik ilk araştırmayı gerçekleştirdi. Marie Sklodowska-Curie, radyoaktivite konusunda öncü araştırmalar yapan bir kimyagerdi.
John Dalton 1766 – 1844.
John Dalton ‘un en büyük katkısı, aşağıdaki gibi beş bölümden oluşan atomlar hakkındaki teorisidir:
Atomlar, atom olarak bilinen küçük parçacıklardan oluşur
Atomlar bölünemez ve yok edilemez
Belirli bir elementin atomları boyut, kütle ve kimyasal özellikler bakımından aynıdır
Kimyasal bir reaksiyonda atomlar ayrılır, birleşir ve yeniden düzenlenir
Dalton, gözlemlerine dayanarak birçok keşif yaptı.
Charles Darwin 1809 – 1882.
Charles Darwin, İngiliz biyolog ve doğa tarihçisidir. Tarihin en ünlü kitaplarından biri olan Türlerin Kökeni Üzerine kitabını yazdı.
Demokritos c. 460 – c. 370 BC
Her zaman hareket halinde olan ve çarpışmalarla etkileşime giren küçük parçacıklar içeren bir atom teorisi geliştirdi; tanrılar yerine doğal, mekanik yasalar tarafından yönetilen çeşitli yerleşik dünyaların sonsuzluğunu içeren bir evreni savundu; yıldızların ışığının Samanyolu ‘nun görünümünü açıkladığı sonucuna varıldı; bir koninin hacminin aynı taban ve yüksekliğe sahip silindirin üçte biri olduğunu keşfetti.
René Descartes 1596 – 1650.
Büyük filozoflardan biri; bilimsel yöntemde şüpheciliğin savunucusu; analitik geometrinin bağımsız kuruluşunu da içeren yeni matematiksel fikirlerin yaratıcısı. Kartezyen koordinat sistemi ismini Descartes’ten alır.
Frank Drake 1930’da doğdu.
Dünya dışı istihbarat arayışının kurucusu; galaksimizdeki zeki uygarlıkların sayısını tahmin etmek için Drake denklemini tasarladı; Samanyolu galaksisinin merkezinin haritasını çıkaran ilk kişi. (Drake denklemi, dünya dışı yaşam arayışında önemli bir denklemdir. )
Albert Einstein 1879 – 1955.
Işık kuantumu olarak da bilinen foton, küçük bir elektromanyetik radyasyon enerji paketidir. Bu kavram, Albert Einstein’ın ışığın iletimi sırasında belirli enerji paketlerinin varlığını önerdiği fotoelektrik etkiye ilişkin açıklamasından kaynaklandı. Albert Einstein en çok Genel ve Özel izafiyet teorisi ve kütle-enerji denkliği kavramıyla tanınıyordu (E = mc2.)
Eratosthenes c. MÖ 276 – yak. MÖ 194.
2500 yıl önce Dünya’nın büyüklüğü doğru bir şekilde hesaplandı; coğrafya bilimini kurdu; ve ünlü asal sayı kalburunu tasarladı. (Eratosten kalburu: belirli bir tamsayıya kadar yer alan asal sayıların bulunması için kullanılan bir yöntemdir. )
Öklid c. 325 – c. MÖ 270.
Tarihin en ünlü ve en çok yayınlanmış matematik çalışması olan Öklid’in Elemanları; Bir başka harika çalışma olan Optik , ışığın davranışını geometrik ilkeler kullanarak açıkladı. İki bin yıldan fazla bir süredir sanatsal perspektifin temeli, astronomik yöntemler ve navigasyon yöntemleri.
Leonhard Euler 1707 – 1783.
Euler 18. yüzyılın en önemli ve tüm zamanların önde gelen matematikçilerinden biridir. 1730 ile 1780 yılları arasında matematik ve fizik bilimlerindeki toplam araştırma çalışmalarının şaşırtıcı bir kısmı yalnızca Euler tarafından gerçekleştirildi. Euler ikinci dereceden evrikliği keşfetti. Ayrıca mükemmel sayıların bile Euclid (Öklid) formunda olması gerektiğini ispatladı.
Dünya Merkezciliğinin Düşüşü ve Galileo Galilei