Unutulmaz Balkan Filmleri ve Çekildiği Yerler

En İyi Balkan Filmleri Hangileri?

Balkan sineması, yaşanmışlıklar üzerine kurulu, en derin hüzünlerden bile mutluluk ve neşe çıkarabilen yönetmenleri bulunduran bir dal… Balkan topraklarının kozmopolitliğini ve kendi iç çatışmalarını yansıtan bir ayna görevinde olan Balkan sineması, bu topraklarda yaşayan insanların ne kadar renkli ve ne kadar derin olduğunu anlamak için bire bir. Balkan turunu bu sefer sinema alanında atıyoruz. Karşınızda en iyi Balkan filmleri.

Unutulmaz Balkan Filmleri ve Çekildikleri Yerler

Hayranı olduğu filmleri yaşamaya ne dersin? Balkan sineması özelinde bir dünya turuna çıkıyoruz.

Ulis’in Bakışı (To Vlemma Tou Odyssea) – 1995

Rota: Florina, Lavrion, Thessaloniki (Yunanistan), Belgrad (Sırbistan), Saraybosna, Mostar (Bosna-Hersek), Plovdiv (Bulgaristan), Bitola (Makedonya), Korce, Tiran (Gürcistan), Bükreş, Köstence, Tuna Nehri (Romanya) Tür: Dram, Savaş Konu: Bosna Savaşı döneminde Manakis Kardeşler’in filmini arayan yönetmenin yolculuğu Yönetmen: Theodoros Angelopoulos Balkanların bilinen ilk sinemacıları Manakis Kardeşler tarafından çekilmiş üç bobin filmi arayan bir yönetmen… Arnavutluk, Romanya, Bosna-Hersek ve Yunanistan etrafında geçen film, adeta acılı Balkan dönemine karşı bir saygı duruşu. Filmi yaşamak istersen Saraybosna seni bekler.

Saraybosna Uçak Bileti Bul

Kara Kedi, Ak Kedi (Tsrna Maçka Beli Maçor) – 1998

Rota: Tuna Nehri (Sırbistan) Tür: Komedi, Suç, Romantik Konu: Aşk ve mutluluğu arayan sıra dışı insanların hikayeleri Yönetmen: Emir Kusturica Tuna Nehri bölgesinde, 17 yaşındaki oğlu Zare ile beraber yaşayan Matko, bölgenin ünlü gangsterlerinden Dadan’a borçlanır. Üstelik Dadan’ın kız kardeşi Afrodita da Zare’ye aşıktır ve sonrasında olaylar gelişir. Kara Kedi, Ak Kedi; modunu yükseltmek için eğlenceli bir film arayanlara ilaç gibi gelecek! 10 ülkeyi birbirine bağlayan Tuna Nehri’nde eğlence çok. Tuna Nehri’ni keşfetmenin yolu, Belgrad’dan geçiyor.

Tarafsız Bölge (No Man’s Land) – 2001

Rota: Slovenya Tür: Dram, Savaş Konu: Bosna Savaşı sırasında bir Bosnalı ve bir Sırp askerin trajikomik hikayesi Yönetmen: Danis Tanovic Bosna-Hersek, Fransa, Slovenya, Birleşik Krallık ve Belçika ortak yapımı bir film olan No Man’s Land, savaşın manasızlığını yüzümüze vururken izleyiciyi politik ikilemlerle baş başa bırakıyor. Bosna Savaşı’nın acılı izlerini, Saraybosna ve Mostar şehirlerinde takip edebilirsin.

Çingeneler Zamanı (Dom Za Vesanje) – 1988

Rota: Sutka (Makedonya), Saraybosna (Bosna-Hersek), Milano ve Roma (İtalya) Tür: Dram, Komedi, Suç Konu: Telepatik güçleri olan Perhan’ın gözünden çingenelerin hayatı Yönetmen: Emir Kusturica Emir Kusturica’nın başyapıtı olarak kabul edilen Çingeneler Zamanı, Goran Bregovic’in müzikleri ve ağır depresyon sonucunda aramızdan ayrılan (Sinema çevrelerinde bu filmdeki rolünün metaforik etkileri nedeniyle olduğu dillendirilir.) Davor Dujmovic’in (Perhan) büyüleyici oyunculuğuyla izleyiciyi tarifsiz duygulara boğuyor. Filmi yeniden yaşamak için Makedonya’nın kırsal bölgelerine gidebilirsin.

Babam İş Gezisinde (Otac Na Sluzbenom Putu) – 1985

Rota: Saraybosna (Bosna-Hersek) Tür: Dram Konu: Küçük Malik’in gözünden Yugoslavya’nın karışık dönemleri Yönetmen: Emir Kusturica Balkan sineması deyince bir Emir Kusturica, bir de Saraybosna gelir akla önce. Kusturica’nın uluslararası üne kavuşmadan önce çektiği filmlerden olan Babam İş Gezisinde, 1948 yılında Stalin ile Tito’nun fikir ayrılığı sonucunda karışan Yugoslavya hayatından kareler sunuyor. Minik Malik, babasının peşinde hayatın gerçekleriyle tanışıyor.

4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün (4 Luni 3 Saptamâni şi 2 Zile) – 2007

Rota: Ploieşti ve Bükreş (Romanya) Tür: Dram Konu: Sovyetler döneminde istemediği bir çocuğa hamile olan kadının hikayesi Yönetmen: Christian Mungiu Filmekimi 2007 bünyesinde ülkemizde gösterime giren 4 Ay, 3 Hafta, 2 Gün; küçük bütçeli ama kocaman hikayeli bir film. Ağır işleyen hikayesiyle dönem Romanya’sını izleyiciye yaşatan film, Christian Mungiu’nun üçüncü uzun metraj eseri. Yıllar geçse de Bükreş, gizemli nostaljisini koruyor… Filmi yaşamak istersen Bükreş gezini planlamaya başla…

Yeraltı (Underground) – 1995

Rota: Plovdiv ve Sofya (Bulgaristan), Belgrad (Sırbistan), Berlin (Almanya), Prag (Çekya) Tür: Komedi, Dram, Savaş Konu: İllegal bir silah üreticisinin üzerinden savaşın deliliği Yönetmen: Emir Kusturica Balkan sinemasının duayeni Kusturica, başyapıtlarından sayılan Yeraltı filminde, savaşın acımasızlığını absürt bir mizah anlayışıyla yorumluyor. Film boyunca kaosun içinde debelenmeye hazır ol! Bir solukta izleyeceğin bu yapım, Balkan kültürünü seviyorsan baş ucu eserlerinden biri olacak. Underground filmini yaşamak için rotan belli: Belgrad…

Belgrad Uçak Bileti Bul

Barut Fıçısı (Bure Baruta) – 1998

Rota: Belgrad (Sırbistan) Tür: Dram Konu: Savaş sonrası Sırbistan yaşamı Yönetmen: Goran Paskaljevic İç savaş sonrasında insanların nasıl hayata tutunduğunu anlatan Barut Fıçısı, Balkan sinemasının en acıklı örneklerinden biri. “Savaşın tek kaybedeni var, o da insanlık…” düşüncesini izleyiciye aktaran Goran Paskaljevic, parçalanan Yugoslavya’yı bu filmiyle anıyor. Belgrad’da yaşam, o dönemlere göre çok değişti. Belgrad artık çok daha eğlenceli, çok daha keyifli!

Kim Şarkı Söylüyor Orada? (Ko To Tamo Peva) – 1980

Rota: Belgrad (Sırbistan) Tür: Macera, Komedi, Dram, Savaş Konu: Belgrad’a giden bir otobüsün içerisindeki insanların trajikomik hikayesi Yönetmen: Slobodan Sijan Balkan kara mizahını seviyorsan bu film tam sana göre. Komedi çerçevesinde politik eleştiri içeren bir kültür eseri oluşturan Slobodan Sijan, Kim Şarkı Söylüyor Orada? filmiyle Balkanların hüzünlü neşesini beyaz perdeye aktarıyor.