Tuluat Nedir?
Tuluat kelimesinin sözlük anlamı “doğaçlama” demektir. Doğaçlama; yazılı bir metni olmayan, sahnede oyun esnasında yakıştırılan sözlerle tamamlanan oyun, tuluat.
- yüzyıl itibariyle Osmanlı, Avrupa’ya karşı siyasi üstünlüğünü kaybettiğinin farkına varmış ve çeşitli modernleşme/Batılılaşma hareketlerine yönelmiştir. Hareketler ilk olarak askeri ve siyasi alanda başlayan hareketlilik zamanla toplumsal hayata etki etmeye ve yapısında değişikliklerin meydana gelmesini sağlamıştır.
- Abdi Efendi
- İsmail Efendi
- Kavuklu Hamdi
- Kel Hasan
- Dümbüllü İsmail Hakkı
- Naşit Özcan
- Muammer Karaca
- Münir Özkul
- Karşılıklı olan sahnelerde ihtiyarın baş güldürücü olan komik’e komiklik yapabilmesi için karşıtlık oluşturması, nükte yapması için ortaya bir laf atmasına tuluatta “anahtar vermek” adı verilir.
- Şarkı, dans, müzik, şaklabanlık, soytarılık harmanlanır ve oyunda bol bol yer verilir.
- Yazı bir metni yoktur fakat oyunun ana hattı bellidir. Ayrıntılar, oyun oynanırken şekillenir, bu sebeple de oyunların her birisi biriciktir.
- 1875 yılında Hamdullah Hamdi tarafından Hayalhane-i Osmani topluluğu kurulmuştur ve bu kuruluş tuluat tiyatrosunun başlangıcıdır.
Efendi: Ya… Demek iş arıyorsunuz? Sizi içimize almadan evvel bazı şeyler soralım. Komik: Evet, beni içinize almadan önce sorun. Efendi: Zevceniz var mı? Komik: Bir tanecik vardı Efendim. Evde delindi (Kahkahalar). Efendi: O nasıl iş? Komik: Cezveniz var mı demediniz mi? Efendi: Hayır oğlum. Yani familyanız var mı? Komik: Ne gezer beyim. Ne gezer bizde fanila. Kalakala bir iç eteği kaldı. Efendi: Öylesi değil. Eşiniz yok mu? Komik: Yok beyim. Üç aydan beri eşsizim. Konuşma böyle sürüp gider. Kaçmalar, koşmalar, taklitler devam eder.” (Kemal Ahmet 1927: 6-7).Köy Seyirlik Oyunları Hayatı toprağa bağlı köylünün eski kutluk törenleri ve canlıcılık (animisme) inançlarını sürdürdüğü, zamanla biçim ve öz olarak değişse de günümüze kadar örnekleri ulaşmıştır. Kökeni Orta Asya’daki anlatı ve gösteri geleneğine dayanır, Yakın Doğu ve Uzak Akdeniz medeniyetlerinin izleri görülür. Kısaca özellikleri şu şekildedir:
- Gelenekseldir.
- Doğaçlama olarak, gönüllü oyuncular tarafından oynanır.
- Sözlü geleneğin bir ürünüdür.
- Sahne, dekor bulunmaz.
- Taklit önemli bir yere tutar.