Tarık Buğra Kimdir?

Tarık Buğra ya da tam adıyla Süleyman Tarık Buğra (2 Eylül 1918 – 26 Şubat 1994), Cumhuriyet Dönemi'nde hikaye, roman, tiyatro, oyun ve fıkra gibi türlerde birçok eser yazmış Türk gazeteci, roman, oyun, fıkra ve hikaye yazarıdır. Özellikle romanlarıyla ön plana çıkan yazar, 1991 yılında devlet sanatçısı unvanını almıştır.

Tarık Buğra'nın biyografisi incelendiğinde iyi eğitim almış kültürlü bir baba ve tekke kültürüne hakim bir anneye sahip olduğu, küçük yaştan beri kitaplara ilgi duyduğu görülmektedir. Yazar, eğitim hayatına Akşehir'de başlamış ve 1930'da ilkokulu, 1933'de ortaokulu bitirmiştir. Lise için İstanbul'a gitmiş, iki yıl İstanbul Erkek Lisesi'nde eğitim almıştır. Hikaye yazmaya bu dönemde başlamıştır. Lise eğitimini Konya Lisesi'nde tamamlamıştır.

Tarık Buğra, üniversite dönemine kadar okulda başarılı bir öğrencidir. Yazar ilk olarak İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne girmiştir; fakat vaktinin büyük bölümünü okul yerine yazarların buluşup sohbet ettiği Küllük'te geçirmiştir. Tıp Fakültesi'nde başarılı olamayan yazar bu okuldan ayrılmıştır. Önce İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne sonra da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne kaydolmuştur. Fakat bu iki bölümden de mezun olmadan ayrılmıştır.

Tarık Buğra, yazarlık dışında muallim muavinliği, gazetelerde genel yayın müdürlüğü ve yazı işleri müdürlüğü yapmıştır. İnandığı doğruları savunmaktan çekinmeyen bir kişidir. Yazarın yaşam özeti karakterinin bu özelliğini yansıtan hikayelerle doludur. Maddi açıdan en çok zorlandığı dönemde bile inancına, değerlerine aykırı düşen işlerin içinde yer almamıştır. İnsan merkezli bir sanat anlayışı benimsemiş, önemli sosyal ve tarihî olayları anlatırken insanın varoluş macerasını da ortaya koymuştur.

Tarık Buğra’nın yazıları Çınaraltı, Nasreddin Hoca; Cumhuriyet, Milliyet, Tercüman ve Türkiye Gazetesi gibi birçok gazete ve dergide yayımlanmıştır. Kitapları Remzi Kitabevi, Hisar Yayınları, Ötüken Neşriyat ve İletişim Yayınevi gibi farklı yayınevleri tarafından basılmıştır. Tarık Buğra, eserleriyle hem birçok ödül hem de okurların takdirini kazanmış bir yazardır.

Tarık Buğra'nın Kaç Tane Eseri Vardır?

Tarık Buğra’nın 30’dan fazla eseri vardır.

Tarık Buğra Romanları

Tarık Buğra’nın romanlarından 22 tanesi aşağıda listelenmiştir:

Tarık Buğra En Önemli Romanı Hangisidir?

Tarık Buğra’nın en ünlü romanı 1983 yılında yazdığı “Osmancık”tır. Bu eser edebiyatımızın önemli tarihi romanlarından kabul edilmektedir. Kitapta Osman Gazi'nin hayatı ve Osmanlı Devleti’nin kuruluşu anlatılmıştır. Tarık Buğra, kitabı yazarken "Osmanlı'nın sırrı nedir?" sorusundan yola çıktığını belirtmiştir. Ede Balı'nın ünlü "Ey Osmancık; beğsin. Bundan sonra öfke bize, uysallık sana; güceniklik bize, gönül alma sana; suçlama bizde, katlanma sende; bundan böyle, yanılgı bize, hoş görmek sana; aciz bize, yardım sana; geçimsizlikler, uyuşmazlıklar, anlaşmazlıklar, çatışmalar bize, adalet sana; kötü göz bize, şom ağız bize, haksız yorum bize, bağışlama sana. Ey Osmancık bundan böyle, bölmek bize, bütünlemek sana; üşengenlik bize, gayret sana; uyuşukluk bize, rahat bize, uyarmak şevklendirmek, gayretlendirmek sana" nasihati bu kitabın içinde yer almaktadır.

Tarık Buğra Hikayeleri

Tarık Buğra’nın hikaye kitaplarından 4 tanesi aşağıda listelenmiştir:

Tarık Buğra Fıkra ve Makaleleri

Tarık Buğra’nın fıkra ve makale türündeki 4 adet eseri aşağıda listelenmiştir:

Tarık Buğra Röportajları

Tarık Buğra’nın röportaj türündeki eseri "Gagaringrad Moskova Notları”dır.

Tarık Buğra Tiyatro Eserleri

Tarık Buğra’nın tiyatro türünde 4 eseri aşağıda listelenmiştir: