1. Yüzükleri Efendisi Serisi ve Hobbit
Yüzlerce farklı en iyiler listesi yapılsa muhtemelen her listeye girmeyi başaracak seri. Bu popülerliğe muhtemelen filmler sayesinde ulaştı ancak bu durum yazarı J.R.R. Tolkien’in fantastik edebiyatın babası ve hatta yaratıcısı olarak görüldüğü gerçeğini değiştirmiyor.
Yüzüklerin Efendisi kadim bir amaç uğruna bir araya gelen bir grup karakterin oluşturduğu kardeşliğin destansı öyküsüdür. Eğer halen okumadıysanız fantastik dünyaya giriş yapmak için daha iyi bir seçim olamaz. Daha masalsı ve daha kısa olması sebebiyle Hobbit ile de başlayabilirsiniz. Tabi ki, kitapların filmlerden daha iyi olduğunu eklemeden geçmeyelim.
2. Kara Elf Üçlemesi – Unutulmuş Diyarlar
Kara Elf Üçlemesi, Unutulmuş Diyarlar evreninde geçiyor. Tolkien hayranı olan R.A. Salvatore tarafından yazılmış, aslında çok daha fazla kitabı olan Drizzt efsanesi serinin ilk üçlemesidir.
Drizzt ailesinin ve kendi toplumunun kötülük dolu kültürünü reddeder ve tek başına bir kendini bulma yolcuğuna çıkar. Bu yolculuk yer altı ve yer üstünde unutulmuş diyarlarda çeşit çeşit yol arkadaşları ve düşmanlar ile dolu bir maceraya dönüşecektir. Çok yalın bir dille yazılmış, Yüzüklerin Efendisi’ne göre daha kolay ve hızlı okunur bir eser. Bir gün filminin yapılmasını beklediklerimizden diyebiliriz.
3. Buz ve Ateşin Şarkısı
İlk kitabının ismini taşıyan Hollywood yapımı “Taht Oyunları” (Game Of Thrones) dizisinin popülerliği sayesinde herkesin bildiği gibi listemizdeki ihtirası en bol seri. Hikaye yazların onlarca yıl, kışların ise bir ömür sürebildiği bir diyarda geçmektedir. Starklar’ın kalesi Kıştepesi’nin kuzeyinde, Yedi Krallık’ı koruyan Sur’un ardında tekinsiz güçler toplanmaktadır. Kuşkulu bir ölümün ardından kralı ve dostu tarafından saltanat makamı olan güneye çağırılan Eddard Stark kendisini Demir Taht’ı arzulayanların baş döndürücü entrikalarının arasında bulur. Dostuyla düşmanını, gerçekle yalanı ayırt edemez olan Eddard’ın ne kıyısında yürüdüğü uçurumdan, ne de Ejderkrallar’ın soyundan gelen sürgün Targaryen kardeşlerin taştan ejder yumurtaları ve soylu atların sırtında serpilen iktidar düşlerinden haberi vardır.
Kısaca özetlemek gerekirse birbirinden acımasız ve hain karakterler, sürekli planlanan komplolar ve bitmek bilmeyen arkadan bıçaklamalarla dolu bir evren. Yazar George R.R. Martin’in müthiş anlatımı ile serinin kalın kalın kitaplarını birbiri ardına hızla okuyup bitirmek işten bile değil. İtiraf edelim, dizinin de yeni sezonunu heyecanla bekliyoruz.
4. Dune Serisi
Hikaye yerli halkın “Dune” adını verdiği Arrakis adında bir gezegende geçmektedir. Çok koyu bir hayran kitlesi vardır ve pek çok ünlü yazar tarafından Yüzüklerin Efendisi kadar özgün ve temel bir eser olduğu düşünülmektedir. Ayrıca felsefik derinliği bol olan fantastik eserlerin arasında başı çeker.Daha bilimkurguya yakın bir fantastik dünyada geçtiğini ve ilginç bir not olarak Arap-İslam kültürüne dair bazı esintiler içerdiğini söyleyebiliriz. Dune serisi aynı zamanda bilgisayar oyunlarıyla ve 1984 yılında yapılmış sinema uyarlamasıyla da ünlüdür.
5. Otostopçunun Galaksi Rehberi
1978 senesinde bir radyo programında yayınlanmıştır, daha sonra kitap serisine çevrilmiştir. Öne çıkan özellikler olarak absürt olaylar, ilginç karakterler içerir ve değişik bir mizah anlayışı vardır.
Ayrıca eğer halen Ekşi Sözlük’ün fikir babasının bu eser olduğunu bilmiyorsanız burada tekrar belirtmiş olalım.
6. Cthulhu’nun Çağrısı
Bir fantastik kitaplar serisi olmayıp farklı hikayeler içeren tek bir eser olmasına rağmen yazar H.P. Lovecraft’a ve fantastik edebiyata katkılarına olan saygımızdan dolayı listemize ekliyoruz. Biraz fantastik-korku türüne kaydığını belirtmekte fayda var.
Cthulhu mitosu ilk kez Cthulhu’nun Çağrısı kısa hikayesinde görünmüştür.
Takip eden on yıllar içerisinde çok sevilmiştir ve üzerine başka yazarlar tarafından kitaplar yazılan, oyunlar yapılan, hatta şarkılar bile bestelenmiş bir evren haline gelmiştir. Direk serinin devamı olmamakla birlikte ikinci kitap niteliği taşıyabilecek Deliliğin Dağlarında isimli eseri de öneririz.
7. Dracula
Listemizde bulunan vampir edebiyatı hakkında yazılmış iki önemli eserden biri. İrlandalı yazar Bram Stoker acaba 1897 yılında bu eseri yazarken takip eden 100 yıl için gotik edebiyat ve vampir kavramının temel taşlarını attığının farkında mıydı?
Vampir kavramının popüler kültürde nasıl sattığını kitaplar, sinema ve başka bir çok sektör vasıtası ile görüyoruz. Bu kavram üzerine tek bir çizik atmış herkesin Bram Stoker’a az da olsa borçlu olduğunu düşünüyorum.
8. Ejderha Mızrağı Serisi
Adından da anlaşılacağı gibi bol miktarda ejderha içeren bir evrende geçmektedir. Kara Elf Üçlemesi gibi okunması oldukça rahat akıcı bir dili vardır.
Aslen 3 kitap olarak çıkmıştır ancak gerek orjinal serinin yazarları olan Weis & Hickman tarafından, gerek başka yazarlar tarafından Ejderha Mızrağı dünyası genişletilerek başka seriler ve kitaplar yazılmıştır.
9. Edgar Allan Poe – Tüm Eserleri
H.P. Lovecraft’ın Poe’dan önemli ölçüde etkilendiği söylenir. Hem yazar hem şair olan Edgar Alan Poe’yu okumamışsanız fantastik dünyaya ve hayal alemine dair önemli şeyleri kaçırdığınızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Poe Amerikan Gotik edebiyatın öncülerinden biridir. ABD’nin ilk kısa hikâye yazarlarından olan Poe modern anlamda korku, gerilim ve polisiye türlerinin de öncüsüdür.
Morgue Sokağı Cinayetleri, Şişede Bulunan Not ve Usher Evi’nin Çöküşü gibi bazı çok bilinen hikayelerinden bahsedebiliriz. Ancak, ayrım yapmadan tüm eserlerini okumanızı da şiddetle tavsiye ederiz. Hayal dünyası üzerine birbirinden farklı ve özgün yolculuklar yapacağınızı garanti ederek sözü Poe’ya bırakıyoruz: “Bu kitabı, düşlerin tek gerçeklik olduğuna inananlara adıyorum!”
10. Vampirle Görüşme
Listemizdeki ikinci vampir edebiyatı eseri kesinlikle popüler kültüre meze olmuş, her gün yenisi çıkan vampir kitaplarıyla karıştırılmamalıdır. Zira Türkçe’ye çevirisi geçtiğimiz yıllarda yapılmış olsa da Anne Rice Vampirle Görüşme kitabını 1976 yılında yazmıştır.
Vampirle Görüşme, Lestat isimli bir vampirin kimi zaman dramatik, kimi zaman erotik ve kimi zaman da felsefik hikayesini anlatan Vampir Günlükleri serisinin ilk kitabıdır. Serinin ikinci kitabı olan Vampir Lestat da çok iyi bir devam kitabıdır. İlk kitapta ölüm, yaşam, tanrı ve şeytan kavramları üzerine yapılan irdeleme ve felsefik düşüncelerin çoğu ikinci kitapta bir cevaba bağlanmaktadır. Son olarak bol miktarda Hollywood yıldızı (Brad Pitt, Tom Cruise, Antonio Banderas) içeren 1994 yapımı sinema uyarlamasına da değinmeden geçmeyelim.