Ekonomik Faaliyet
Yaşamın devam edebilmesi ve insanların hayatını sürdürebilmesi için ekonomik faaliyetler büyük öneme sahiptir. Bu faaliyetler sektöre ve yapılacak işe bağlı olarak değişkenlik gösterir. Peki, ekonomik faaliyetler nelerdir? Sınıflandırılması ve nüfusa etkisi nedir? İşte bu konu hakkında bilinmesi gerekenler.
Ekonomik Faaliyetler Nelerdir Sınıflandırılması Ve Nüfusa Etkisi Nedir
Ekonomik faaliyetler dünya çapında sınıflandırılır. Bu sınıflandırma ile beraber tüm ekonomik faaliyetler birbirine bağlantılı şekilde devam eder. Aynı zamanda bunun bir döngü olduğunu dile getirmek mümkün. Böylece sınıflara ayrılmış olan faaliyetler ile beraber toplumda da iş ve işçi sınıfı meydana gelir.
Ekonomik Faaliyetler Nelerdir?
İnsanların hayatlarını sürdürebilmesi ve ihtiyaçlarını karşılayabilmesi adına ele aldıkları etkinlikler ekonomik faaliyet olarak bilinir. Bu doğrultuda ekonominin temelinde üretim yatar. Hammaddenin işlenmesi suretiyle farklı sektörler açısından mamul maddenin elde edilme süreci üretim anlamına gelmektedir. Dünya çapında öncelikle tarım ile başlayan ekonomik faaliyetler, zamanla madencilik ve zanaatkarlık olarak ilerlemeye devam etmiştir. Zaman içinde çok daha geniş kolları ayrılan ekonomik faaliyetler, günümüzde değişik sınıflandırmalar üzerinden ele alınıyor.
Bu konuda hala değişik meslek kolları çıkmaya devam ediyor. Özellikle teknolojinin gelişmesi ve hayatın değişmesi ile beraber, ihtiyaçları karşılama noktasında farklı meslekler yaratılmaktadır. Hatta birçok insanın hiç duymadığı değişik meslekler de yer alıyor. Bütün bu meslekler belli bir kategori kapsamında gruplara ayrılır. Böylece 5 grup oluşması ile beraber farklı çalışma prensiplerine sahiptirler.
Ekonomik Faaliyetlerin Sınıflandırılması ve Nüfusa Etkisi Nedir?
Ekonomik faaliyetlerin sınıflandırılması ile beraber nüfusu olan etkisi doğrudan bağlantılıdır. Bu durum hem kişinin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi hem de daha yaşanabilir bir hayat yakalayabilmesi noktasında öne çıkıyor. Burada 5 ayrı sınıflandırma üzerinden ekonomik faaliyetleri ele almak mümkün.
Birincil ekonomik faaliyet (tarım sektörü): Üretim açısından ilk aşama şeklinde hammadde elde etmenin temelini oluşturur. Genel olarak doğrudan doğa aracılığıyla yürütülen bu faaliyet, sanayi sektörü üzerinden devam eder. Tarım, hayvancılık, balıkçılık, ormancılık ve madencilik bu sektör içerisinde yer alır.
İkincil ekonomik faaliyetler (sanayi sektörü): Hammaddenin işlenmesi suretiyle insanların gündelik yaşamda kullanabilecekleri noktaya ulaşması sanayi sektörü olarak bilinir. Doğadan elde edilmiş olan hammadde teknolojik unsurlarla kullanılır hale getirilir. Sanayi, enerji ve inşaat sektörü yer alır.
Üçüncül ekonomik faaliyet (hizmet sektörü): Birincil ve ikincil faaliyetler üzerinden elde edilmiş ürünlerin tüketiciye ulaştırılması ve pazarlanması olarak bu sektör öne çıkıyor. Ticaret, ulaşım, turizm ve iletişim bu sektörü içerisinde bulunur.
Dördüncül ekonomik faaliyetler: Yakın zamanda çıkmış ve teknoloji çağına uygun sektördür. Donanım-yazılım, grafik-tasarım, reklam, online hizmetler gibi unsurlar yer alır.
Beşincil ekonomik faaliyetler: Dördüncü ekonomik faaliyet ile elde edilen bilgiyi yönetenler şeklinde ifade etmek mümkün. Kamu ve özel sektör yöneticiliği ile İcra Kurulu başkanı (CEO) şeklinde tanımlanabilir.