Güney Afrika asıllı Amerikalı teknoloji milyarderi Elon Musk dokunduğunu altına çevirmesiyle ünlü, ama Twitter macerası bu imajı yıkacak gibi görünüyor. Uzun ve tartışmalı bir sürecin ardından Twitter’ı portföyüne katan Musk, bir biri ardına tartışmalı kararlar alıyor.
Temmuz ayı başında aldığı karar da böyle: Elon Musk’ın Twitter kullanıcılarının sosyal medya sitesinde okuyabilecekleri gönderi sayısını geçici olarak sınırlama getirdi. Musk, 1 Temmuz’da yaptığı açıklamada, Twitter’ın veri kazıma ve sistem manipülasyonunun “aşırı seviyelerini” engellemek için çeşitli hesapların günde kaç tweet okuyabileceğini sınırlayacağını duyurdu. Bazı kullanıcılar limite ulaştıktan sonra hiçbir tweeti göremediklerini gösteren ekran görüntüleri yayınladılar.
Peki, Musk neden Twitter’ı “çekilmez bir sosyal medya” haline getirmeye çalışıyor?
Inc. dergisinin teknoloji yazarı Jason Aten da bu karara tepki gösterdi ve “Musk Twitter’ı kullanmamızı istemiyor” yorumunda bulundu. Yazıdan bölümler aktarıyoruz…
“Elon Musk, geçen yıl Twitter’ı satın aldığından bu yana sosyal medya platformunu kendi vizyonuna uygun bir çizgiye getirmek için pek çok şey yaptı. Çalışanlarının çoğunu işten çıkardı, uzun süredir devam eden doğrulama programından vazgeçti, faturalarını ödemeyi bıraktı ve en üretken kullanıcılarıyla birlikte siteye reklam verenlerin birçoğunu kendinden uzaklaştırdı. Başka bir deyişle, en yaygın kullanılan gerçek zamanlı bilgi kaynaklarından birini, “kaos platformuna” dönüştürdü.
Yine de Musk, 1 Temmuz’da yaptığı tüm tartışmalı şeyler arasında hepsini geride bırakmış olabilir. Bir tweet’te Musk, Twitter’ın “aşırı düzeyde veri kazıma ve sistem manipülasyonunun önüne geçmek” için oran sınırları uyguladığını duyurdu.
Başlangıçta, doğrulanmış kullanıcılar 6 bin Tweet, doğrulanmamış kullanıcılar 600 tweet ve yeni kullanıcılar 300 tweet ile sınırlıydı. Daha sonra Musk, sınırın sırasıyla 10 bin, 1.000 ve 500’e yükseltildiğini bildirdi.
Teorik olarak Musk, OpenAI ve Google gibi büyük dil modelleri oluşturan ve yapay zekâ geliştiren şirketlerin Twitter’ın verilerini topladığı gerçeğine atıfta bulunuyor. Ancak bu pek mantıklı değil. Twitter web sayfasını kazımak, bu tür verileri toplamanın son derece verimsiz bir yoludur.
Twitter'ın intiharı
Yine de Twitter, bazı şirketlerin web sayfalarını bedava kazıyarak elde ettiği verileri kendi sitelerine aktarıp bu sitelere erişim için abonelik bedeli ödetmesinden rahatsızlık duysa bile, normal kullanıcıların görebileceği Tweet sayısını sınırlamak, kendi bacağınıza kurşun sıkmaktan farksızdır.
Bu elbette garip bir strateji. İşletmeler genellikle insanları hizmetlerini mümkün olduğunca kullanmaya teşvik etmek ister. Genelde bu şekilde para kazanırlar.
Twitter söz konusu olduğunda, bu paranın çoğu reklamlarla kazanıldı. Birinin görüntüleyebileceği Tweet sayısını sınırlarsanız, Twitter’ı kullanarak geçireceği süreyi de sınırlamış olursunuz. Ayrıca, onları gerçekten çıldırtıyorsunuz, bu da Twitter’ı kullanarak daha az zaman harcamalarına neden oluyor. Bir kişinin platformunuzu kullanarak geçirdiği süreyi sınırlarsanız, onlara gösterebileceğiniz reklam sayısını da sınırlamış olursunuz.
Twitter 44 milyar dolar eder miydi?
Bariz sebeplerden dolayı, bu büyük bir sorun. Twitter, hiçbir zaman gerçekten güvenilir ve kârlı bir iş olmadı. Musk’ın Twitter’ı satın almak için 44 milyar dolar harcadığı düşünülürse bu hiç de iyi değil. Şirketin muhtemelen satın alma bedelinin en iyi ihtimalle sadece üçte biri değerinde olduğunu düşündüğünüzde durum daha da kötüleşiyor.
Başlangıçta, Musk’ın Twitter’ın reklam geliri ile borç ödemeleri arasındaki farkı kapatma planı, kullanıcıları yeni ve geliştirilmiş “Twitter Blue” (şu meşhur mavi tik) sürümü için ayda 8,00 dolar ödemeye ikna etmekmiş gibi görünüyordu. Ancak bu, Musk’ın göreve gelmesinden bu yana Twitter’ın yaşadığı reklam gelirindeki kaybı neredeyse hiç telafi etmedi.
İnsanları abonelik sürümüne kaydolmaya çalışmak ve motive etmek için, bu yılın başlarında Twitter, daha önce doğrulanmış hesaplardan onay işaretini kaldırdı. Bu da hiçbir şekilde işe yaramadı.
Bir sonraki adım abonelik sistemi mi?
Görünüşe göre bir sonraki plan, insanların Twitter’ı abone olmadan kullanmasını neredeyse imkânsız hale getirmek. Adil olmak gerekirse, bu tamamen korkunç bir fikir değil – eğer biraz düşünülerek yapılmışsa. Örneğin, tweet’leri görüntülemenize ve göndermenize olanak tanıyan ücretsiz bir Twitter sürümüne sahip olabilirsiniz, ancak bu yalnızca ücretli bir aboneyseniz diğer gönderileri yanıtlamanıza veya retweetlemenize olanak tanır.
Görebileceğiniz tweet sayısını sınırlamak ve kullanıcıların herhangi bir şeyi görmek için oturum açmasını zorunlu kılmak, kullanıcıların gördüğü ve etkileşimde bulunduğu Tweet sayısına göre para kazanan bir işletme için kötü bir fikirdir. Twitter’daki sadık hayranlarının çoğu hayal kırıklıklarını dile getirdi.
Bunun iki nedeni var. Platformer’ın haberine göre Twitter’ın Google Cloud ile olan sözleşmesi 30 Haziran’da sona erdi. Bu, Twitter’ın ödeme yapmadığı bir sözleşmeydi. Sözleşmenin süresi dolduğunda, yeterli kadroya sahip olmayan mühendislik ekibinin her şeyi başka bir yere taşımak için zamanı olmadığı için işler bozulmaya başlamış olabilir.
Diğer olasılık, Twitter’ın, kullanıcıların web sitesinde herhangi bir şey görebilmeleri için oturum açmalarını gerektiren bir değişiklik yaptığında esasen kırılmış olmasıdır. Oturum açmamış biri tweetleri veya profilleri göremese de, web sayfası sürekli olarak yüklenmeyen içeriği getirmeye çalışır. Başka bir deyişle Twitter, sunucularını aşan bir kendi kendine DDOS oluşturdu. Tek bir kullanıcının görebileceği Tweet sayısını sınırlamak, sunucularına yapılan çağrıları hafifletme girişimi olabilir.
Ya da belki Musk gerçekten de sadece ayda 8,00 dolar ödeyen kişilerin Twitter’ı kullanmasını istiyor. Belki bu, daha fazla insanı abone olmaya zorlamak veya Twitter’ı kullanırken çok daha kötü bir deneyim yaşamamak için yapılmış bir planın parçasıdır. Genellikle işletmeler, ürünlerini kullanma deneyimini daha kötü hale getirmekten kaçınmaya çalışır, ancak Musk’ın kafası her zaman çoğu işletmenin yaptığı gibi çalışmaz. Belki de gerçekten herkesin Twitter’ı kullanmayı bırakmasını istiyordur. Bu son değişikliğe verilen cevaba göre, bunda gerçekten başarılı olabilir.”