Bedri Rahmi Eyüboğlu Kimdir?
Bedri Rahmi Eyüboğlu ya da asıl ismiyle Ali Bedrettin (1911, Giresun - 21 Eylül 1975, İstanbul); şiir, deneme, gezi yazısı ve monografi gibi türlerde toplam 30'dan fazla eserleri olan Türk şair, yazar, ressam ve akademisyendir. Dünyaca ünlü bir ressam olan Eyüboğlu'nun tabloları, mozaik panoları ve duvar kabartmaları vardır. Güzel Sanatlar Akademisi'nde profesörlüğe kadar yükselmiştir.
Bedri Rahmi'nin biyografisi incelendiğinde köklü bir aileden geldiği ve sanat ile iç içe büyüdüğü görülmektedir. Babası Rahmi Bey Victor Hugo'dan, Baudelaire'den şiirler okuyan, edebiyata düşkün biridir. Annesi Balnene Lütfiye Hanım da Yunus Emre'den şiirler okuyan, türküler, masallar ve bilmeceler söyleyen biridir. Yazar, çevirmen, akademisyen Sabahattin Eyüboğlu ve Türkiye'nin ilk kadın mimarlarından Mualla Eyuboğlu ile kardeştir.
Eyüboğlu, ilkokulu babasının memuriyeti sebebiyle farklı şehirlerde okumuştur. Ortaöğrenimine Trabzon Sultanisi’nde (Lisesi) başlamıştır. Okul derslerinden çok sıkılan, özellikle matematik dersini hiç sevmeyen bir öğrencidir. En başarılı olduğu ders edebiyattır. Bedri Rahmi, 1929 yılında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'ne girmiştir. İki yıl boyunca Nazmi Ziya, İbrahim Çallı ve Ahmet Haşim gibi isimlerden eğitim almıştır.
Bedri Rahmi Eyüboğlu, resimlerinde ve şiirlerinde halk kültüründen beslenen, toplumun her kesimine seslenen bir sanatçıdır. Yaşam özeti incelendiğinde eserleriyle birçok ödül kazandığı görülmektedir. Kitapları Varlık Yayınları, Bilgi Yayınevi, Ada Yayınları, Cem Yayınevi, Akbank Kültür Sanat Yayını ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları gibi birçok yayınevi tarafından yayımlanmıştır.
KARADUT
Karadutum, çatal karam, çingenem
Nar tanem, nur tanem, bir tanem
Ağaç isem dalımsın salkım saçak
Petek isem balımsın, ağulum
Günahımsın, vebâlimsin.
Dili mercan, dizi mercan, dişi mercan
Yoluna bir can koyduğum,
Gökte ararken yerde bulduğum,
Karadutum, çatal karam, çingenem,
Daha nem olacaktın bir tanem
Gülen ayvam, ağlayan narımsın
Kadınım, kısrağım, karımsın..
Sigara paketlerine resmini çizdiğim,
Körpe fidanlara adını yazdığım,
Karam, karam,
Kaşı karam, gözü karam, bahtı karam
Sıla kokar, arzu tüter
Ilgıt ılgıt, buram buram.