Aradığın Refah Seviyesi Burada: Nordik Bebek Kopenhag!
Mutluluğun Formülü: Hygge!
Danimarkalıların mutluluk sırlarından birisi bu felsefe aslında. Mumlar, hoş kokulu bir ortam, paylaşılan dostluklar, kaliteli ama sade bir yaşam, uzun yemek muhabbetleri, sıcacık bir battaniye… Kısacası kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan hayatın tüm basit zevklerini kapsıyor bu kavram. Önemli olan küçük mutluluklara odaklanarak yaşamak. Pek tabii sistem onları zaten üzmüyor, koruyup kolluyor; adamların kafaya takıp dert edeceği hiçbir sorun yok. Kısacası gösterişten uzak durup o anların değerini bilmek, o anları bilinçli olarak hissetmek, yatıştırıcı ve zarif şeylerden keyif almayı öğrenmek anlamına geliyor; çünkü bu anlar ne kadar çoğalırsa mutluluk da o kadar artıyor.Kopehag’a Ne Zaman Gitmeli?
Kış aylarında Kopenhaglıların hygge ruhunu yaşamak çok daha kolay. O atmosfere hemen bürünüyorsun. Ama kışın Kopenhag’da hava 15:00’da kararır, 19:00’dan sonra çıt çıkmaz. İnanamazsın. Daha sıcak havaların ve daha uzun günlerin peşindeysen Kopenhag’ı ziyaret etmek için en iyi zaman nisan, mayıs ve eylül aylarıdır. Kanalda suya girenler, parklarda ve çimlerde güneşlenenler… Tamamdır işte, enfes bir keyif seni bekliyor.Kopenhag’da Ulaşım
Kopenhag minik bir şehir ve yürüyerek gezmek için müsait. Herhangi bir ara sokağında görmen gereken birçok ev var. Toplu taşıma konusunda ise kusursuz. Metro ile istediğin her yere pıt pıt gidersin. Toplu taşıma sistemi verimli, ama yürüyerek dolaşmak çok keyifli. Metro veya tren kullanmaktan daha çok yürümek zorunda kalabilirsin. Havalimanından şehir merkezine ulaşım: Havalimanına iner inmez ücretsiz wifiden güzel bir şey var mı? Rahatça kontrollerini yap ve pasaport kontrole ilerle. Havaalanından şehir merkezine en hızlı şekilde metro ya da trenle gidebilirsin. Hem metro hem de tren, Terminal 3’ten çalışıyor. Dümdüz yürümen yeterli. Otobüsler de Terminal 3’ün hemen dışında. Metro: Metro tabelalarını takip ettin ve kırmızı otomatlara geldin. Genelde düzen sağlamak amaçlı iki görevli oluyor. Takıldığın yerde yardım da isteyebilirsin, ama her şey çok basit. İngilizceyi seç ve ilerle. Neyse efendim; gideceğin yere göre kaç zone, kaç kişisin gibi detayları seçiyor ve ödemeni yapıyorsun. Şehir merkezine tek yön toplu taşıma bilet fiyatı 36 DKK (2023). Atıyorum, Frederiksberg durağında ineceksen M2 hattına binmelisin, Norrebro için M3 hattına. Aşağıdaki metro haritası çok işine yarayacak. Yanlış binersen de üzülme, dönüp dolaşıp doğru noktaya varacaksın! 🙂 Otobüs: Kredi kartınla tek kullanımlık bilet alabiliyorsun. Otobüslerde nakit para da geçerli, bilgin olsun. Hatta belki de nakit parayı kullanacağın tek yer otobüsler. Ancak belediye otobüsleri, Kopenhag’ın metro ve yerel trenlerini de işleten toplu taşıma şirketi DOT tarafından işletiliyor. Havalimanındaki otomatlardan satın alınabilen biletler, yerel trenlerde ve metroda da geçerli. Kopenhag’da düzenli olarak toplu taşıma kullanacaksan 24 veya 72 saat sınırsız seyahat için geçerli bir City Pass satın alabilirsin. Taksi: Hem Terminal 1 hem de Terminal 3’ün hemen dışında taksiler bulacaksın. Taksi ile şehir merkezine ulaşım yaklaşık 20-30 dakika sürüyor ve trafiğe bağlı olarak 250-350 DKK civarında tutuyor. Otobüs: Havalimanından Kopenhag Merkez İstasyonu’na otobüsle de ulaşabilirsin. 5C numaralı otobüsle gideceksin ve yaklaşık 35 dakika sürüyor. Otobüs durağı, Terminal 3’ün hemen dışında.Biletini Nereden Alacaksın?
- Havnebus 991 – yön: Teglholmen (güney)
- Havnebus 992 – yön: Orientkajen (kuzey)
Kopenhag’da Nerede Konaklanır?
Konaklamak İçin Bölge Önerileri
Nørrebro: Yıllar önce büyük bir göçmen nüfusu barındırıyordu, şimdilerde şehrin renkli etnik merkez üssü. Nørrebro çok popüler bir öğrenci bölgesi ve burası günün her saati Danimarkalılarla dolu. Harika alışveriş seçenekleri ve kafeler sunan Nørrebro, şehirdeyken ziyaret etmek isteyeceğin birçok yere yürüme mesafesinde. Vesterbro: Şehrin en havalı bölgesi ve hem ailelerin hem gençlerin evi. Birçok kişi, gerçek yerlilerin Vesterbro’da yaşadığını iddia ediyor. Vesterbro, ünlü Meatpacking’e, şehirdeki en iyi kahve mekanlarından bazılarına ve şehirdeki en iyi restoranlardan bazılarına ev sahipliği yapıyor. Frederiksberg: Kopenhag’ın kendi komünü bile olan ilginç bir bölgesi. Frederiksberg sadece yerel halk ve güzel sokaklarla dolu çok güzel bir bölge değil, aynı zamanda hem Nørrebro hem de Vesterbro arasında mükemmel bir konuma sahip. Burada kalmak, her ikisine de yürüme mesafesinde olmayı ve aynı zamanda şehir merkezine kısa bir yolculukla varmayı sağlıyor. Østerbro: Çoğunlukla ailelerin yaşadığı sakin bir bölge. Burada en havalı restoran ve kafeleri değil; sakin geceleri, geniş caddeleri ve okyanusa doğru kısa bir yürüyüşü bulacaksın. Üstelik Østerbro, bölgeyi çok davetkar kılan kendine has sevimli ve yerel bir havaya sahip. Amagerbro: Deniz ve doğa şehirle buluşuyor! Amagerbro; East Amager, Islands Brygge ve Ørestad gibi birkaç bölgeden oluşuyor. Şehir merkezinden yarım saat uzaklıkta. Aslında pek bir şey yok burada, sıkılabilirsin. Ama metro ile hızlıca ulaşım sağlayıp daha uyguna konaklama seçeneği bulmak için de mantıksız değil hani. Christianshavn: Cool mekanlara ev sahipliği yapan özgür şehir Christiania’nın bulunduğu bölge. Aynı zamanda Kurtarıcı Kilise de burada. Christianshavn’a en iyi Borsgade/Torvegade kara yolu köprüsünden yürüyerek veya Christianshavn Metro durağı kullanılarak erişilebilir.Ben Nerede Konakladım?
Bu bizim ikinci Kopenhag seyahatimiz. İkisinde de Airbnb tercih ettik. İlk seyahatte Vesterbro, son ziyaretimizde ise Nørrebro’da konakladık. İkisi de çok keyifliydi. Evin civarında harika mekanlar vardı. Ama sanki Nørrebro daha iyiydi diyebilirim. Bir dahaki seyahatte Frederiksberg tercihim olacak.Kopenhag Harcama Maliyetleri
Kopenhag, Avrupa’nın en pahalı seyahat destinasyonlarından biri. Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen Danimarka’nın kendi para birimi olan Danimarka Kronu (DKK) var. Şehirdeki en ucuz pansiyonların maliyeti yaklaşık 35 € (260 DKK). Yemek ve turistik yerlere bilet gibi şeyler, harcamalarınızı günlük minimum 80 €’ya çıkaracaktır (2023).Pahalı mı, Doğru Söyle!
2019’da ilk kez ziyaret etmiştik ve bize inanılmaz pahalı gelmişti. Ama 2023 Mayıs ayında 2. ziyaretimizi yaptık ve hemen hemen Türkiye’ye yakın fiyatlar diyebilirim. Ucuz bir şehir değil, zaten dünyanın en pahalı şehirleri listesinde ilk 10’da yer alıyor. Konaklama fiyatları ve restoranlarda devamlı bunu hissedersiniz. Bu nedenle geziniz için biraz daha fazla bütçe ayırmanız en iyisi. Dengeledikten sonra gayet oluru var. Kopenhag’da bahşiş vermek bir gelenek değil. Olağanüstü iyi bir hizmet alırsan bunu bir bahşişle ödüllendirebilirsin 🙂Yeme-İçme Fiyatları (2023)
Su: Musluktan akan su güvenilir, içilebilir. O yüzden bir şişe ya da termos taşımak yeterli. Markette 2,5-12 DKK arasında. Mesela su buzdolabında ise daha pahalı; tam Avrupa’da göreceğiniz detay. Kahve: 32-40 DKK Sosisli: 42 DKK Pizza: 110-170 DKK Hamburger: 80-100 DKK Restoranda kişi başı yemek: 200-1000 DKK Market alışverişi (2-3 günlük): 200-300 DKK Kopenhag’ın en ucuz marketi Netto! Eğer ev kiraladıysan mükemmel! Erzak, içecek vs. gönül rahatlığıyla alışverişini yapabilirsin.Kopenhag’da Yapılacak En İyi Şeyler
- Nyhavn’da fotoğraf çek: Muhtemelen ziyaret ettiğimiz tüm İskandinav şehirlerindeki en güzel şehir manzarası. Bu kanal, Kopenhag’ı ziyaret ederken mutlaka görülmesi gereken bir yer. 17. yüzyıldan kalma şehir evleri, tarihi yelkenlilerle dolu kanalda sıralanmış. Bu şehir evlerini bu kadar özel yapan şey, parlak renklerle boyanmış olmaları.
- Stroget’te mağaza gezip ilham al: Burası da şehrin alışveriş caddesi. Git git bitmiyor, sürekli devam ediyor. İster dünyaca ünlü lüks mağazalar, ister mütevazı dükkanlar; aradığın her şey burada! Dünyadaki en uzun alışveriş caddelerinden biri. Daha özel, tasarım dükkanları bulmak istiyorsan Strøget’de ara sokaklara dal. Genç modacıların tasarımlarından retro butiklere harika bir harmana sahip mağazalar göreceksin.
- Tivoli Bahçeleri’ni ziyaret et: Tivoli Bahçeleri, Walt Disney’in Disneyland’ı modellediği 175 yıllık bir eğlence parkı. 2,5 yaşındaki kızımızla Kopenhag’a gelip burayı ziyaret etmemek olmazdı. İçerisi devasa bir alan. Harita veriliyor, ama haritayı çözmek dahi zaman alıyor. Tivoli girişi ücretli bu arada. Biz giriş biletleri ve passleri online olarak aldık.
- Kanal turu yap: Bir kanal turuyla başlamak, Kopenhag’da yapılacak her şeyi yürüyerek keşfetmek için yola çıkmadan önce yönünü bulmanın ve şehrin önemli noktalarını görmenin mükemmel bir yolu.
- Christiansborg Sarayı’nı ziyaret et: Borgen’i izleyenler burada mı? Saray gezmek bana göre sıkıcı aslında, ama Christiansborg Sarayı sıkıcı olmaktan çok uzak. Görülecek çok fazla sergi var ve kesinlikle çok güzel. Kraliyet Ailesi’nin bu salonlarda dolaştığını kolayca hayal edebilirsin. Saraya giriş ücretli, oda oda ekstra ücretler çıkabiliyor; ama terasa çıkmak ücretsiz. Sıra çok, bilgin olsun. Sarayın ön girişinin hemen sağından “ücretsiz” olarak kuleye girişler alınıyor. Asansörle çıkarken sadece 2 katı kullanabiliyorsun; restaurant katı ve kuleye çıkılan kat.
- Royal Library Garden’da yalın ayak gez: Bu bahçe kraliyet kütüphanesi olarak geçiyor. Şehir içindeki cennet diyebiliriz. Özellikle bahar-yaz aylarında güneşlenmek, dinlenmek, piknik yapmak ve kitap okumak için mükemmel. Birçok sandalye mevcut. İstersen de yalın ayak çimlere yat, anın tadını çıkar!
- Frederiks Kirke Mimarisine hayran kal: İskandinavya’nın en büyük, Avrupa’nın ise 3. büyük kubbeli kilisesi. Dışı içine göre çok daha etkileyici. İkonik Kopenhag görüntülerinden birisini sunuyor.
- Amelienborg Sarayı’nda muhafız değişim törenine katıl: Amalienborg Sarayı, kraliyet muhafızlarının değişimine şahit olmak için görülmeye değer. Saat 12’de orada ol 🙂 Meydanın ortasında durmak, sana Amalienborg’un kurucusu Kral V. Frederick’in atlı heykelini çevreleyen birbirinin aynı dört sarayı görme şansı verecek.
- Rundetårn: Yuvarlak Kule’nin tepesine çıkmayı kaçıramazsın. 268 metre uzunluğundaki rampadan yürüyerek kulenin tepesine çıkıyorsun. Kopenhag’da yapılacak harika şeylerden biri. Kulağa olduğundan daha zor bir yürüyüş gibi geliyor, ama zorlamıyor. Terasa çıktığında ise tüm Kopenhag şehri ayaklarının altında. Saat 20:00’ye kadar açık olduğundan da geç saatte kadar gidilebilir.
- Rosenborg Kalesi: Kopenhag denince akla gelen ikonik yapılardan birisi Rosenborg Kalesi. 19. yüzyıla kadar krallara ev sahipliği yapan bu kalede, Kraliyet Ailesi’nin değerli mücevherleri bulunuyor. İçeriye girmene değer mi değmez mi bu çok kişisel zevke giriyor. 130 DKK giriş ücreti var (2023). Bu kalenin olmazsa olmazlarından birisi de devasa bahçesi King’s Garden! Yazın herkes çimlere yayılır, piknik yapar, güneşlenir, oyunlar oynar. Harika bir atmosferi var. İşte bu kaçmaz!
- Christianshavn’ı ziyaret et: Ziyaret etmeye değer başka bir büyüleyici bölge, bir zamanlar Kopenhag’ın planlanan limanı Christianshavn. Burası biraz daha uzakta, daha modern bir liman inşa edilene kadar yaklaşık 1920’ye kadar Kopenhag’ın ticaret merkeziymiş. Limanın ekonomisi çöktüğü için pek de arzu edilmeyen bir alan haline gelmiş. Ancak her şey yolunda gittiği için ucuz fiyatlar sanatçıları cezbetmiş ve moda olmuş. Yani şimdi bu eski depolar, pahalı apartman daireleri olmuş ve bölge yeniden gelişiyor. Tarihi ne olursa olsun Nyhavn’dan biraz daha az kalabalık, su üzerinde kurulmuş şirin bir yer.
- Christiania’nın gizemini arala: Özgür şehir olarak da bilinen Christiania, Kopenhag’da özerklik ilan eden sakinlerin yaşadığı, farklı yaşam tarzlarıyla tanınan yeşil ve araç trafiğine kapalı bir mahalle. 1971 yılında, bölgede terk edilmiş bazı askeri kışlaları işgal eden ve Danimarka hükümetinden tamamen bağımsız olarak kendi toplum kurallarını geliştiren bir grup hippi tarafından kurulmuş. Gittiğinde evler, atölyeler, sanat galerileri, müzik mekanları, ucuz ve organik restoranlar ile güzel doğanın bir karışımını bulacaksın. Bölgede fotoğraf ve video çekilmesini tavsiye etmiyorum. Tahmin edersin ki özel hayatlarına saygısızlık gibi hissedip sinirlenebilirler (Yaşanan bir olay!).
- Reffen’de gün batımı ve eğlencenin keyfini çıkar: Refshaleøen, aslında eski bir sanayi bölgesi. Son yıllarda ise Kopenhag’ın en popüler bölgelerinden biri haline geldi. Yaratıcılık, alternatif kentsel gelişim, festivaller ve çok farklı türden harika yiyecekler için bir merkez oldu..Bisiklet, otobüs ve hatta liman otobüsüyle kolayca ulaşılabilen ada, şehrin ayrılmaz bir parçası; ama kendine özgü bir kimliği var.
- Broens Gadekokken’de yemek ye: Bu yemek pazarı, haftanın her günü açık. Yemek pazarının özelliği ise kalite, malzeme ve lezzet deneyimlerinin çok üst olduğu saygın ve köklü Kopenhag şeflerinin restoranlarından 1. sınıf sokak yemekleri tatma imkanı sunması. Christianshavn ve Nyhavn arasındaki Inderhavnsbroen’de yani Kopenhag Limanı’nın kalbinde, manzaranın ve güzel bir gün batımının keyfini çıkarabileceğin bir nokta.
- Torvehallerne Market’te yerli gibi takıl: Hafta sonu brunch’ının tadını çıkarmak veya kendin bir brunch hazırlamak istersen en taze mevsimlik malzemelerden bazılarını satın almak için mükemmel bir yer.
- Kødbyen atmosferini tat: Yiyecek pazarlarını ziyaret etmek şehirde olmazsa olmazlardan biri ve aç hissettiğinde Kopenhag’da görülecek en iyi yerlerden biri. Kopenhag’da hem yerel halkın hem de ziyaretçilerin çok sevdiği alan. Birçok sokak yemeği tezgahından birinde hızlıca bir şeyler atıştırmak için buraya git ve oldukça geç saatlere kadar açık olan yerel mekanlara göz at!
- Thorvaldsen Müzesi: Bertel Thorvaldsen tartışmasız Danimarka’nın en ünlü Kopenhaglı sanatçılarından biri. Zanaatkarlık becerilerini, Roma’da oldukça uzun bir süre (yaklaşık 40 yıl) kalmasından elde etmiş. Döndüğünde, şehrin tadını çıkarması için zengin eserler, güzel sanatlar ve çarpıcı yeni sanatsal perspektifler getirmiş. Günümüzde Thorvaldsen Müzesi, klasik mimarinin en iyilerinden bazılarını görmek için zamanda geriye gitmek gibi.
- Assistens Mezarlığı’nda yürüyüş yap: Norrebro semtinde görülmeye değer ilginç anıtsal mezarlık, Andersen ve Bohr gibi ünlü Danimarkalıların mezarları var. Bir mezarlıktan çok bir parka benzeyen bu alanı piknik yapmak için de kullanan Danimarkalıları görmek alışılmadık bir durum değil. Güzel ağaçlı sokak, eşsiz bir fotoğraf noktası ve bahçe alanları, bir pazar sabahı veya sakin bir öğleden sonra dinlenmek için harika bir yer.
- Ørstedsparken Parkı’na git: Bu parka rastlamak ya da parkı kaçırmak çok kolay. Kopenhag’ın merkezi bir bölgesinde, ancak tipik turistik yol üzerinde değil. Ana gölet; yürüyüşe çıkmaya karar verirsen belki seni, yerel halk ve spor yapan insanlarla bir araya getirir.
- Yarım saatte ülke değiştir: E buraya kadar gelmişken listene yeni bir ülke eklemek istemez misin? Malmö’ye git! Øresund Köprüsü’ne, her iki şehir de düzenli olarak trenle bağlanıyor ve ülke değiştirmek 40 dakikadan az sürüyor. Kopenhag hakkında çok sevdiğim şeylerden biri, İsveç’in Malmö şehrine olan yakınlığı. Kopenhag’dan Malmö’ye giden bir trene binebilir ve farklı bir kültürü, dili ve gelenekleri keşfedebilirsin.
- Küçük Deniz Kızı Heykeli: Küçük Deniz Kızı kitabının yazıldığı yer burası. Yani gör istersen, ama görmezsen de kayıp yok 🙂
Modern Müzelerini Ziyaret Et!
Kopenhag bir kültür şehri. Sanat, galerilerin içinde ve dışında her yerde aslında. Bununla birlikte ilgi alanlarına bağlı olarak yapılacaklar listende yer alması gereken bazı müzeler var. Kopenhag’dayken görebileceğin en iyi müzelerden bazıları:- Louisiana Modern Sanat Müzesi: Şehir merkezinden biraz uzakta, ama oldukça eşsiz bir deneyim. Mimari ve doğanın karışımı.
- Kunsthal Charlottenborg: Bir sarayda çağdaş sanat.
- Danimarka Ulusal Galerisi: Kopenhag’da ulusal ve uluslararası sanat için gidilecek yer.
- Danimarka Mimarlık Merkezi: Bir müzeden daha fazlası, benzersiz bir deneyim. Özellikle mevsimlik sergiler ilginç oluyor.
- Glyptotek: Oldukça ünlü bir Instagram fotoğraf noktası, bahçelerle heykellerin birleştiği bu müze. Salı günleri ücretsiz. Mimarisi ve sanat eserleriyle Ny Carlsberg Glyptotek kesinlikle Kopenhag’da görülmesi gereken yerlerden.
- Copenhagen Contemporary: En sevdiğim. Gerçekten zevk aldığım ve çağdaş veya modern sanatla biraz ilgiliysen çok özel bir deneyim, kesinlikle tavsiye ederim.